Verificări gratuite pentru botoşănence în depistarea de cancer de col uterin. DSP a demarat o campanie care va avea loc în centrul oraşului pentru depistarea uneia din cele mai frecvente forme de cancer din prezent.
Direcţia de Sănătate Publică Botoşani, în parteneriat cu Institutul Regional de Oncologie laşi, prin Compartimentul asistenţei medicale a comunităţilor la risc, organizează 0 campanie de sănătate publică, în cadrul suprogramului de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, prin testarea gratuită a femeilor de vârsta 25-64 ani. Acestea vor trebui, însă, să întrunească o serie de cerinţe pentru a putea fi eligibille. Astfel, vor profita de program femeile care au calitatea de asigurat, care nu realizeaza venituri din muncă, nu au diagnostic confirmat de cancer de col uterin şi nici nu prezintă simptome şi nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Mai mult, DSP a anunțat că nu este necesar nici un bilet de trimitere sau card de sănătate.
Campania va avea loc în data de 23 septembrie 2019, începând cu ora 9,00 în Piaţa Revoluţiei 1-3, în faţa Prefecturii Botoşani, acolo unde va poposi o Unitate Mobilă de Screening aparţinând IRO Iaşi, unde femeile vor putea fi testate pe loc. Mai întâi acestea vor avea de răspuns unui chestionar, pentru a se vedea dacă se înscriu în categoria ţintă a programului, după care vor fi testate în autospeciala dotată ca o mică sală de examinare pentru ginecologie.
Ceea ce este oarecum surprinzător, însă, este faptul că, spre deosebire de judeţele vecine, organizatorii au optat să vină cu autospeciala pentru testare în faţa Prefecturii şi nu în lcalităţile mai sărace şi mai îndepărtate din judeţ, unde accesul la sănătate este şi aşa precar.
Conform statisticilor, în prezent sunt în evidenţe peste 1.100 de femei diagnosticate cu cancer de col, spre deosebire de anii ’90, când acestea erau de ordinul zecilor.
Medicii spun că, cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare periodică. „Există cazuri depășite care ajung la spitale clinice universitare pentru intervențiile necesare, după care revin la noi pe secția de oncologie. Recent a decedat o persoană la Iași și e o problemă dificilă pentru că e decesul unei persoane tinere. Acest deces putea fi evitat. Există două modalități de a evita cancerul de col uterin. Avem vaccin împotriva virsului care declanșează cancerul de col uterin, iar în momentul în care o femeie își face vaccin împotruva acestui virus HPV, ea devine imună la acest virus și nu mai face cancer de col uterin. A fost acum câțiva ani în România o campanie de vaccinare, care s-a dresat în special fetițelor înainte de debutul vieții sexuale, însă pentru că au apărut refuzuri din partea părinților de a-și vaccina fetițele nu s-a mai repetat campania de vaccinare prin HPV. Dacă nu folosim vaccinarea, există o altă modalitate cel puțin la fel de eficientă, respectiv testul Papanicolau”, a menționat medicul Corneliu Saradan, din cadrul DSP Botoşani.
Testul trebuie făcut de absolut orice femeie după începerea activității sexuale. Dacă nu există nici un fel de probleme, recomandarea este că acest test să se efectueze anual, iar dacă sunt probleme care trebuie urmărite, testul trebuie făcut la intervalul pe care îl recomandă medicul specialist care a depistat respectivele probleme.
Testul identifică de timpuriu celulele cu potențial malign din colul uterin, chiar înainte că ele să ajungă în acest stadiu. Este o analiză gratuită, care poate realmente salva vieți, fiind știut faptul că, din păcate, cancerul de col uterin este una din patologiile des întâlnite în ultima vreme. Tot cu ajutorul testului Babeș Papanicolau se identifica infecțiile gentiale, fiind, de fapt, primul pas către vindecarea acestora.
Testul nu este o analiză complicată pentru femeie, pregătirea de dinaintea acesteia este însă importantă, pentru că de ea ține acuratețea rezultatului.
De aceea, este nevoie că înainte cu 48 de ore de efectuarea testului să fie evitate orice fel de spălături intravaginale, contactul sexual, precum și orice fel de medicație administrată local. Este recomandat să nu se efectueze testul în timpul menstruației. Cele mai bune zile pentru recoltare pentru test sunt între ziua 10 și 20 a ciclului menstrual, unde ziua 1 este prima zi de sângerare.