Incendiul izbucnit în urmă cu câteva zile în depozitul de la Stăuceni a readus în atenţie şi cele trei spaţii de depozitare temporară, din zona Rediu. De câţiva ani se poartă discuţii în contradictoriu pe tema relocării acestor deşeuri, fără ca oficialii botoşăneni şi naţionali să ajungă la un consens.
În ultimii ani, conducerea Primăriei Botoşani a făcut demersuri la nivel central pentru ca deşeurile din zona Rediu să fie lăsate acolo. Iniţiativa a plecat de la faptul că înfiinţarea acestor depozite temporare a fost impusă de întârzierea deschiderii depozitului de la Stăuceni. Potrivit reglementărilor asumate cu organismele europene, vechea rampă a municipiului a fost închisă în vara anului 2012, însă depozitul de la Stăuceni a fost deschis abia în septembrie 2016, astfel că soluţia la acea dată a fost înfiinţarea unor depozite temporare.
Edilii botoşăneni au susţinut în repetate rânduri că relocarea deşeurilor este imposibil de făcut dat fiind faptul că ar presupune un efort financiar de aproximativ cinci milioane de euro, bani pe care primăria nu-i are.
Eugen Mateciuc, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, a declarat ieri că, atunci când au fost autorizate cele trei spaţii, în documentaţie a fost trecută măsura relocării deşeurilor la un depozit autorizat, sau cu utilizarea acestora la închiderea vechii rampe, ceea ce nu s-a întâmplat.
„Au trecut câţiva ani de când nu se mai depozitează acolo deşeuri, însă soluţii de relocare sunt foarte greu de găsit. Ne referim la costuri şi la eventuale probleme de mediu, prin răscolirea acelor deşeuri care au intrat în fermentare. Acolo nu mai putem vorbi de spaţii temporare, este un depozit neconform”, a explicat oficialul, adăugând că doar conducerea Ministerului Mediului poate să dispună măsura închiderii in situ.
Eugen Mateciuc a mai arătat că nu se ajungea în această situaţie dacă fosta conducere a primăriei accepta ca deşeurile depuse în spaţiile temporare să fie folosite în vechea rampă. „La momentul respectiv a fost o neînţelegere între Consiliul Judeţean şi Primăria Botoşani. Se închidea depozitul vechi, iar firma care făcea respectivele operaţiuni a solicitat să încheie un contract pentru ca acele deşeuri să fie mutate pe rampa veche, însă primăria nu şi-a asumat unele costuri suplimentare”, a mai spus Eugen Mateciuc.
În zona Rediu se află 130.000 de tone de deşeuri. Cu problema relocării deşeurilor se confruntă şi alte oraşe din ţară.