Mănăstirea Vorona a obţinut 1,8 milioane de lei în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală pentru proiectul „Reabilitare anexă în vederea amenajării muzeului monahal şi al cărţii vechi bisericeşti”. Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, a declarat că Mănăstirea Vorona deţine o importantă colecţie de carte veche bisericească, cărţile fiind adunate în anii ’70 din parohiile judeţului Botoşani. „În felul acesta, a fost salvat un important tezaur de carte veche bisericească, pornind de la a doua jumătate a secolului XVIII-a şi în special secolul XIX. Sunt foarte multe evangheliare şi tetraevangheliare scrise şi în alfabetul chirilic. Muzeul va oferi condiţii optime pentru păstrarea şi expunerea cărţilor. Valoarea mănăstirii va creşte. După mănăstirea Coşula şi cea de la Vorona va avea un muzeu în toată regula”, a precizat Dănuţ Huţu.
Potrivit oficialului, în viitorul muzeu vor fi expuse peste 200 de cărţi bisericeşti. „Cărţile au fost strânse în baza unei directive, cum se spunea pe vremuri. Dacă nu ar fi fost adunate atunci, cărţile ar fi dispărut deoarece în perioada 1990 – 2000, în România nu a existat o lege a patrimoniului. Cred că în acea perioadă au fost scoase din ţară, fără să existe un control, foarte multe bunuri de patrimoniu. Faptul că acele cărţi au fost incluse în inventarul Mănăstirii Vorona a făcut ca acestea să fie salvate. Apreciez că multe dintre cărţi ar trebui să fie incluse în patrimoniul naţional”, a mai spus Dănuţ Huţu.
Cărţile vor fi însoţite şi de o scurtă prezentare, pentru a mai bună informare a vizitatorilor. În viitorul muzeu vor fi expuse şi obiecte bisericeşti.