Incendiul izbucnit sâmbătă după-amiază în incinta depozitului de colectare a deşeurilor din satul Victoria (comuna Stăuceni) ar fi fost generat cel mai probaabil de autoaprinderea materialelor depozitate acolo. Aceasta este concluzia oficială a reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), care au analizat amprenta lăsată de foc, fiind exclusă ipoteza unei acţiuni intenţionate. “Zona în care a izbucnit incendiul este departe de gardul care împrejmuieşte obiectivul, undeva în apropierea rampei de selectare a deşeurilor, iar perimetrul este păzit. În schimb, focul a afectat o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi şi o cantitate de deşeuri de aproximativ 8.000 de metri cubi”, a declarat colonelul Cristian Amarandei, şeful ISU Botoşani.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Deocamdată, nu au fost întocmite toate documentele privind intervenţia pompierilor, dar reprezentanţii ISU iau în calcul posibilitatea efectuării unui control la depozitul respectiv. “Încă se mai evaluează situaţia, dar la final vom executa şi un control acolo. Vrem să vedem în ce măsură au fost respectate condiţiile de autorizare a obiectivului”, a subliniat şeful ISU Botoşani, colonelul Amarandei.
Incendiul a izbucnit sâmbătă, chiar în zona în care au fost depozitate ultimele deşeuri de plastic, iar angajaţii societăţii Diasil (n.r. – firmă care administrează depozitul) au intervenit cu mijloacele din dotare, crezând că pot face faţă situaţiei. Ulterior, focul s-a extins, iar cei de la depozit au sunat la 112, cerând sprijinul ISU. Patru echipaje de pompieri au intervenit la faţa locului, însă flăcările au fost stinse abia duminică seară. Cazul se află şi în atenţia celor de la Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Botoşani, care a făcut o primă evaluare pentru a vedea în ce măsură fumul şi gazele degajate în timpul incendiului au afectat mediul înconjurător. Cert este că imediat după ce a fost anunţat incendiul, cei de la ISU au decis să avertizeze populaţia din zonă prin intermediul aplicaţiei RO-ALERT.