Schimbare totală de strategie în lupta cu pesta porcină. La ultima ședință a Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) a fost pusă în discuție o solicitare a primarilor și a șefilor instituțiilor de forță din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) de a se renunța la filtrele fixe 24 din 24 de ore de la intrările și ieșirile din localitățile afectate și înlocuirea acestora cu filtre mobile, care să acționeze nonstop pe raza comunelor Vlăsinești, Hănești și Dângeni. De asemenea, oamenii pe care primăriile trebuiau să-i asigure la filtre vor trebui să meargă din casă în casă și să verifice dacă există la fiecare ieșire din gospodărie câte un dezinfector Virkon S, singura soluție eficientă în distrugerea virusului. Atât primarii, cât și șefii structurilor MAI s-au plâns de faptul că nu mai puteau asigura oameni la filtrele, care s-au înmulțit odată cu focarele. Mai mult, aceștia susțineau că filtrele fixe doar pe drumurile principale ar fi ineficiente, oamenii folosind, în specia, drumurile de exploatare.
„Cred că e o decizie rațională. Se apropie alegerile prezidențiale și avem nevoie mai mult de oamenii din primării și sin structurile MAI în procesul de organizare, decât să stea 24 din 24 de ore în post, la niște filtre care nu și-au dovedit eficiența. Vom pune un accent mai mare pe filtrele mobile și pe controlul gospodăriilor la dezinfectoare”, a declarat prefectul Dan Șlincu.
Membrii CLCB au votat aceste măsuri.
În prezent, potrivit datelor prezentate de Direcţia Sanitar – Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), în judeţ sunt înregistrate 13 focare de pestă porcină africană, patru la Miron Costin (Vlăsineşti), trei la Vlăsineşti, câte două la Hăneşti şi Sârbi (Vlăsineşti) şi câte un focar la Başeu – Mlenăuţi (Hudeşti) şi Moara Jorii (Hăneşti). Au fost ucişi sau au murit din cauza molimei, 165 porci domestici. De asemenea, sunt active patru focare la mistreț, de la începutul anului fiind găsiți morți sau au fost împușcați aproximativ o sută de porci sălbatici bolnavi de pestă porcină africană.