Este oficial – plicul suspect ridicat de polițiști în cazul amenințării cu antrax nu conținea bacilul antrax. Informația a fost comunicată Inspectoratului de Poliție Județean de reprezentanții Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, confirmându-se astfel ipoteza că amenințarea din urmă cu două săptămâni a fost de fapt o farsă. „În urma analizelor efectuate, rezultatul comunicat a fost „culturi negative pentru B. Anthracis”. Totuși, pentru eliminarea riscurilor ce pot afecta mediul înconjurător, pachetul și probele luate au fost decontaminate și distruse”, a precizat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean.
În cauză se continuă cercetările de către polițiștii din cadrul Serviciului Arme Explozibil și Substanțe Periculoase, pentru identificarea autorului, urmând ca la finalizarea acestora, dosarul să fie inaintat cu soluție procedurală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani.
Pe 22 august a.c., poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoşani au fost sesizaţi de către un bărbat de 37 de ani, cu privire la faptul că, în cutia poştală de la domiciliul său, a indentificat un plic pe care ar fi fost aplicat un timbru de Lituania. Apelantul a menţionat că a desfăcut plicul (după ce a intrat în locuinţă) şi a constatat că, în interior, se află o substanţă de culoare albă. De asemenea, tot în interiorul plicului se mai afla un fragment de hârtie pe care era scris „antrax”, precum şi îndemnul de a suna la 112. Poliţiştii s-au deplasat la domiciliul apelantului şi au preluat plicul care a fost transportat, ulterior, la sediul IPJ Botoşani. Cercetările aveau să arate că plicul cu pricina îl avea drept destinatar pe fostul director al Spitalului de psihiatrie Botoșani, Nicolae Vlad, care în ziua cu pricina nu era la domiciliu, așa că întreaga corespondență a fost ridicată atunci de ginerele său, care a anunțat poliția.
Solicitaţi în sprijin, specialiştii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoşani şi ISU Suceava, Serviciul Chimic, Biologic şi Risc Nuclear (CBRN) au efectuat atunci misiuni de decontaminare a zonei, atât la sediul Poliţiei Municipiului Botoşani, cât şi la locuinţa apelantului. Iniţial, plicul a fost depozitat într-un birou care a fost sigilat de către lucrători din cadrul ISU Botoşani, Serviciul Chimic, Biologic şi Risc Nuclear (CBRN), aceştia efectuând şi decontaminarea zonei, atât la sediul Poliţiei Municipiului Botoşani, cât şi la locuinţa apelantului.
Ulterior, plicul a fost transportat de către lucrătorii din cadrul CBRN Bucureşti la Institutul Matei Balş din municipiul Bucureşti în vederea efectuării unei analize de laborator care să stabilească natura substanţei.
La rândul lor, cei de la Direcţia de Sănătate Publică Botoşani au efectuat o anchetă epidemiologică fiind identificate persoanele care au intrat în contact cu praful alb în momentul deschiderii plicului. Acestora li s-au recoltat probe biologice, care au fost trimise pentru a fi analizate în cadrul Laboratorului Naţional de Referinţă al Institutului Cantacuzino, răspunsul în acest caz fiind identitic – nu a fost identificată bacteria Bacillus anthracis.