Caz şocant pentru medicii botoşăneni. Deşi în plin sezon canicular, când temperaturile au ajuns zilnic peste 30 de grade Celsius, medicii au avut de tratat, duminică seară, un caz mai puţin obişnuit. Un bărbat de 58 de ani, din localitatea Vârfu Câmpului, a ajuns la spital cu hipotermie gravă.
Cazul a intrat în atenţia medicilor duminică seară, după ce o soră de-a bărbatului, din Botoşani, s-a alertat de faptul că acesta nu îi mai răspundea de două zile la telefon. Femeia a apelat apoi la vecinii bărbatului, care au mers să îl caute pe acesta pe acasă şi l-au găsit în stare de semiconştienţă, căzut în beciul casei. „Bărbatul era rece ca gheaţa şi tremura tot. Am sunat imediat la ambulanţă şi cu mai mulţi vecini am reuit să îl scoartem din beci şi să îl ducem la cadrele medicale”, a spus unul din vecinii bărbatului.
Acesta a ajuns la Spitalul Dorohoi, unde însă medicii nu l-au putut stabiliza, fiind diagnosticat cu hipotermie severă, astfel că la Dorohoi a fost trimis echipajul de Terapie Intensivă Mobilă al SMURD, care l-a preluat pe bărbat şi l-a transportat la Urgenţe. În momentul preluării, deşi afară erau peste 30 de grade duminică, acesta prezenta temperatura internă de doar 30,2 grade, la extremităţi aceasta fiind mult mai scăzută. „Pacientul a ajuns în serviciul UPU şi a fost supus unui protocol destinat persoanelor cu hipotermie. Este un caz ciudat, având în vedere temperaturile de afară, noi fiind acum nevoiţi să scoatem păturile cu aer cald pentru a-l încălzi”, a spus un medic specialist din cadrul UPU-SMURD. După câteva ore, temperatura interioară a bărbatului crescuse la 32,3 grade, conform procedurilor, aceasta trebuind să fie ridicată cu doar un grad pe oră, pentru a nu se evita şocurile. Bărbatul era în continuare în stare de şoc şi se putea cu greu comunica cu el, ulterior acesta fiind internat pe secţia de reanimare a Spitalului Judeţean.
Hipotermiile moderate (de la 35 la 32°C) sunt însoţite de frisoane intense (mijloc de apărare a organismului de producerea de căldură), grave (de la 32 la 26°C) şi majore (sub 26°C) însoţite de tulburări ale stării de conştienţă (chiar comă), depresie respiratorie, încetinire a frecvenţei cardiace şi de o scădere progresivă a presiunii arteriale cu diminuarea debitului cardiac.