Învăţământul botoşănean este în doliu. Un mare om şi pedagog a plecat ieri la ceruri. După ce zeci de ani a educat generaţii de elevi, profesorul Victor Dughilă a fost chemat să le predea îngerilor.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Venerabilul dascăl s-a născut pe 17 iunie 1935, în satul Băiceni – comuna Curteşti. A iubit locurile natale şi mereu îşi amintea cu drag de atmosfera satului tradiţional, de simplitatea, bunul simţ şi frumuseţea sufletească a omului de la ţară.
În anul 1953 a absolvit Liceul Laurian, iar după studiile universitare a fost profesor de biologie în comuna Gorbăneşti, după care ani la rând a fost profesor la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”, de unde a ieşit la pensie. A pregătit generaţii de elevi cărora, pe lângă dragostea de carte, le-a insuflat şi dorinţa de a preţui tot ceea ce ne defineşte ca naţie, cultura şi tradiţiile populare. S-a numărat printre dascălii care nu s-au rezumat doar la a-şi ţine orele, ci s-a implicat în activităţi variate care să-i atragă pe elevi şi să-i pregătească cu adevărat pentru viaţă.
După ce s-a pensionat, a înfiinţat un centru muzeal sătesc în incinta Liceului „Sfântului Stelian” Botoşani. Era nelipsit de la concertele Filarmonicii Botoşani, spectacolele de teatru şi alte manifestări culturale. Programul său includea şi participarea la Sfânta Liturghie de duminică. Foştii elevi şi colegi îl invitau cu drag la festivităţile organizate în instituţiile de învăţământ. Cu o energie de invidiat, s-a implicat în promovarea personalităţilor botoşănene. Bunătatea, erudiţia, simplitatea şi iubirea de semeni au fost calităţi care l-au definit.
„Cu toţii trebuie să recunoaştem că astăzi ne aflăm într-o perioadă de criză şi în cultură şi în educaţie, cu toate că noi avem un uriaş tezaur spiritual. Ne putem mândri cu o bogată spiritualitate în toate domeniile posibile poezie, istorie, muzică, pictură, biologie, matematică, teologie etc… Mesajul înaintaşilor noştri botoşăneni este clar: cultură, ştiinţă, educaţie şi nu demagogie şi politicianism.
Învăţământul actual este obosit, are multe suferinţe, mii de copii abandonează şcoala din cauza sărăciei sau din cauza faptului că rămân nesupravegheaţi, părinţii lor migrând în apus pentru asigurarea existenţei. Analfabetismul se dezvoltă mereu. Acest fenomen trebuie să îngrijoreze pe fiecare dintre noi.
Este imperios necesar să realizăm o unitate permanentă între şcoală, biserică, familie şi instituţiile statului, colaborare care va asigura unitatea şi continuitatea neamului românesc, a credinţei strămoşeşti”, se arată într-o scrisoare trimis în urmă cu câţiva ani de profesorul Victor Dughilă, apărută în Monitorul de Botoşani.
Profesor de biologie fiind, a iubit foarte mult natura. Ani la rând a spus tuturor celor care doreau să-l asculte că are în curte un salcâm japonez, cu o vârstă estimată la peste un secol şi jumătate.
Prin plecarea la ceruri a profesorului Victor Dughilă, Botoşaniul este mai sărac cu un dascăl şi un om de excepţie, care şi-a câştigat însă un loc în inima tuturor celor care l-au cunoscut şi apreciat.
Dumnezeu să îl odihnească în pace!
Profesorul Victor Dughilă este depus la capela Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul Stejari. Slujba de înmormântare va avea loc duminică, începând cu ora 12.00. Domnul profesor îşi va dormi somnul de veci în Cimitirul Eternitatea.