Primăria Botoşani a găzduit astăzi conferinţa de prezentare a proiectului Consolidarea și restaurarea Teatrului ”Mihai Eminescu”. Proiectul este implementat de către municipalitatea botoşăneană în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Cu cinci ani în urmă, a fost organizată o conferinţă similară, catalogată drept un moment istoric de Traian Apetrei, directorul Teatrului Eminescu. Problema este că prima finanţare europeană, atrasă în exerciţiul financiar 2007 – 2013 a fost pierdută pentru că nici un oficial din primărie nu şi-a asumat costurile suplimentare ale lucrărilor de consolidare a structurii de rezistenţă a clădirii. Municipalitatea a făcut noi demersuri şi a obţinut o nouă finanţare de cinci milioane de euro, în actualul exerciţiu financiar, drept pentru care a mai organizat o conferinţă de prezentare a proiectului a cărui finalizare este aşteptată cu foarte mare interes.
„Noi am avut multe lucruri pe care le-am realizat la Botoșani, dar nu știu de ce Teatrul Mihai Eminescu a devenit la un moment dat o povară pentru toți. Ați văzut ce perioadă de implementare avem acolo, din 2014 în 2021. Făceam din temelii, de la zero”, a declarat primarul Cătălin Flutur. Edilul a amintit de greutăţile întâmpinate în obţinerea unei noi finanţări europene. „Sunt pași importanți făcuți, iar partea de consolidare care ne-a creat probleme anterioare, chiar merge bine, am fost, am văzut și mai repede poate decât mă așteptam. Sunt cele şase luni de implementare a primei părți”, a afirmat edilul.
În cadrul conferinţei s-a anunţat că lucrările la structura de rezistenţă vor fi terminate la finele lunii noiembrie, urmând ca municipalitatea să organizeze licitaţie pentru lucrările care mai sunt de realizat.
Primarul i-a cerut Danielei Aniţei, șeful Serviciului achiziții, să urgenteze procedura de licitație.
„Scoateți mai repede la licitație și partea de modernizare ca să ne încadrăm în acel termen. Este un obiectiv pe care botoșănenii îl așteaptă și este un interes extraordinar și deosebit pentru botoșăneni, chiar pentru cei care n-au fost niciodată la teatru. Dar probabil le place să treacă pe lângă o clădire frumoasă”, a concluzionat Cătălin Flutur. În continuare, arhitectul Mihai Tulbure a prezentat informaţii şi imagini legate de istoria teatrului, de la proiectul iniţial, până la lucrările actuale şi cele care vor urma.
Valoarea totală a proiectului este de 5,136 milioane de euro, contribuţia municipalităţii fiind de 336.124 euro. Consolidarea şi restaurarea Teatrului Eminescu ar trebui să se încheie la 31 octombrie 2021.