Puterea mimează interesul față de românii plecați în străinătate. Primul pas, după alegerile pierdute de Victor Ponta, s-a înființat un nou minister, cel al Românilor de Pretutindeni. Eficiența acestuia este egală cu 0, fiind una dintre multitudinile instituții care toacă banii publici pe bandă rulantă.
Un astfel fel de exemplu este campania „Informare acasă! Siguranţă în lume”, care se desfășoară în aceste zile în întreaga ţară, ajungând la sfârșitul săptămânii trecute și la Botoșani.
Astfel, în sala de ședințe „Nicolae Iorga” au fost invitaţi să participe reprezentanți ai societății civile, ai autorităților locale, dar și reprezentanți ai instituţiilor deconcentrate din județ. Întâlnirea a avut caracteristicile unei șezători eșuate, cei puțini prezenți căutând să plece cât mai repede acasă, în ciuda insistențelor suprefectului Dana Lozneanu de a le da cuvântul. Rolul reprezentaților autorităților a fost preluat de jurnaliștii prezenți, altminteri totul se transforma într-o prelungă și stânjenitoare. „De ce această tăcere? Sau poate și tăcerea e un punct de vedere… Vreau să îmi arăt și eu dezamăgirea pentru prezență, ținând cont că județul Botoșani este o pepinieră de forță de muncă pentru țările din Europa și e total nejustificat dezinteresul acesta față de acest gen de activități, pentru că se întâmplă lucruri benefice, de care compatrioții noștri nu știu”, a declarat Daniela Lozneanu.
Campania, una bazată pe pliante și niște filmulețe distribuite cine știe pe ce site-uri sau pagini de socializare fără vizibilitate, a fost apărată cu strășnicie de subsecretarul de stat Victor Ionescu, deși, din start este una sortită eșecului. „Avem și materiale online, pe lângă cele printate, și vă invităm să le vedeți pe site și pe conturile de socializare, la ambasade, la consulate. Încercăm să găsim cea mai bună variantă de a ajunge la om. Discutăm cu ei și la Zilele Diasporei desfășurate luna aceasta. Noi mergem unde suntem invitați… Canalele sunt diverse. Această campanie este una pe care o facem voluntar, pentru că tot ce vedeți, inclusiv materialele, nu se fac prin vreun proiect sau alți bani în plus. Inclusiv transporturile noastre le acoperim din banii noștri”, a declarat Victor Ionescu, ca și cum banii ministerului pe care-l reprezenta ar fi fost ai lui personali.
Singurii care au plecat de la ședință cu pliante și materialele informative puse la dispoziție de Guvern au fost Alin Popovici, șeful Serviciilor Pașapoarte, și reprezenta comunei Curtești. „Cu noi iau prima dată contact cei care sunt plecați în străinătate, așa că orice material informativ este binevenit”, a declarat Alin Popovici.
A doua zi, într-un colț din Sala „Nicolae Iorga”, erau stivuite majoritatea pliantelor, nimeni altcineva nearătându-se interesate de ele, lucru care demonstrează, încă o dată, dacă mai era nevoie, cum își bat joc instituțiile statului de banii publici.