Prefectura Botoșani a găzduit ieri, în sala „Nicolae Iorga”, etapa a II-a a campaniei „Informare acasă! Siguranţă în lume”. La acest eveniment au luat parte, pe lângă subprefectul judeţului, Daniela Lozneanu, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) cu atribuţii de preşedinte, Dorin Birta, reprezentanţi ai serviciilor publice deconcentrate şi foarte puțini reprezentanți ai unităţilor administrativ-teritoriale și subsecretarul de din Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), Victor Ionescu, dar și directorul adjunct al Autorității Electorale Permanente (AEP) regionala Bacău, Anton Eduard. Acesta a ținut să popularizeze posibilitatea înscrierii românilor din străinătate să voteze fie prin corespondență, fie să solicite înființarea unei secții de vot în apropierea comunităților în care locuiesc. Înființarea unei secții de vot se face doar dacă există minim 100 de solicitări.
Până în acest moment, pe site-ul votstrainatate.ro s-au înscris doar 22.500 de persoane, jumătate dintre acestea să voteze la secție, iar cealaltă jumătate prin corespondență. Pentru votul la secția nu se solicită datele de domiciliu al celui care face cererea, așa cum se solicită pentru votul prin corespondență. Mai mult, datele colectate de către AEP sunt folosite doar în procesul electoral și nu vor fi transferate către alte autorități ale statului sau către autoritățile ale statului în care cetățeanul român dorește să voteze. Tocmai această prelucrare a datelor este marea temere a multora dintre românii din străinătate care nu au forme legale și de aceea nu vor să-și dea datele pentru a nu ajunge la Fiscul din România sau țara în care sunt în acel moment. În acest context, reprezentantul AEP nu a putut da o explicație de ce această avertizare nu este pe pagina de start a site-ului votstrainatate.ro, așa cum este și cea referitoare la radierea din registrul electoral și apare undeva, în subsolul paginii de înregistrare, după ce cetățeanul trebuie să-și dea deja toate datele personale. „Toate datele sunt gestionate de Autoritatea Electorală Permanentă, care este operator de date cu caracter personal… Nu știu să existe această posibilitate ca datele furnizate de alegător să ajungă la altă instituție. În cazul în care o instituție furnizează date personale altor instituții, persoana respectivă trebuie să fie informată… Datele transmise la alegător rămân la Autoritatea Electorală Permanentă și se folosesc exclusiv în procesul electoral”, a declarat Anton Eduard, precizând că va face cunoscut AEP această situație.
Românii mai au doar 19 zile să se înscrie pe site-ul votstrainatate.ro, înscriere care ar putea duce la apariția de noi secții de vot, dar și la evitarea aglomerației, prin faptul că se va vota timp de două zile și jumătate, iar votul prin corespondență ar putea duce la evitarea cozilor kilometrice și a timpului pierdut de românii din străinătate care vor să-și exercite acest drept.