Una dintre cele mai controversate firme din județul Suceava, Florconstruct, este singura care s-a arătat dispusă să preia contractul de deszăpezire pe drumurile naționale din județele Botoșani și Suceava, după ce TASA, societatea controlată de omul de afaceri Constantin Conțac, a denunțat în primăvară acordul cadru multianual pentru deszăpezire, care era valabil și pentru sezonul rece următor.
Conțac: Vând utilajele și nu mai lucrez la deszăpezire
Recent, Constantin Conțac susținea că valoarea contractului pe care-l avea cu Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) nu este îndestulătoare, și numai în sezonul rece trecut – din cauza creșterii costurilor și a nerecunoaşterii faptului că muncitorii de la deszăpezire prestează o activitate similară cu cea de întreținere și reparați de drumuri, fapt care ar fi dat posibilitatea subvenționării unei părți a salariului plătit -, a înregistrat pierderi de aproape trei milioane de lei. În aceste context, Constantin Conțac a scos la vânzare întreaga flotă de deszăpezire și bazele pe care le avea la Bucecea şi Truşeşti. „Astea de deszăpezire le vând, pentru că le am, am muncit pentru ele. De ce să le țin? Le vând și nu mai lucrez la deszăpezire”, a declarat Conțac, admițând că ar putea să nu-și recupereze investiția inițială: „Voi plăti tot ce va fi de plătit, dar de ce să le țin la rezervă? Dacă le ții la rezervă, după cinci-șase ani se distrug. Ele ruginesc singure oricum”.
Lucrare scoasă la licitație cu o valoare mai mică
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a scos din nou la licitație lucrările de deszăpezire pentru iarna 2019-2020, pentru județele Botoșani și Suceava. Surprinzător, valoarea lucrărilor estimate pentru fiecare din cele două loturi este de aproximativ cinci milioane de lei, puțin peste un milion de euro, în condițiile în care TASA câștigase, în urmă cu trei ani licitația, pentru drumurile naționale din Botoșani, cu peste 21 de milioane de lei, adică 5,25 milioane de lei pe an, iar pentru cele din Suceava, cu 20,8 milioane de lei, adică 5,2 milioane de lei. Iar, aceste valori sunt fără actualizările făcute în baza celebrei Ordonanțe 114.
„Culmea e că acum au scos la licitație și au făcut prețuri și mai mici decât înainte. Eu cred că cineva sabotează. Cred eu”, a declarat Conțac. Cu toate acestea, la licitație, care este în faza de analiză a ofertelor s-a prezentă o firmă pe ambele loturi: Florconstruct Suceava, administrată de Vasile Florea, care este considerat omul de casă al primarului sucevean Ioan Lungu, fiind cea care asigură lucrările de întreținere a străzilor și salubrizarea municipiului.
Florconstruct deszăpeșește jumătate din Moldova
Pe de altă parte, în 2016, cele mai multe contracte pe patru ani pentru întreținerea drumurilor naționale pe timp de iarnă în regiunea Moldova, patru din nouă, au fost obținute tot de Florconstruct, singură sau în diverse asocieri. Este vorba de: lotul 1 – Secția Drumuri Naționale (SDN) Bacău, câștigat în asociere cu Rad Trans și Trans Carpat pentru 30.246.654 lei; lotul 4 – SDN Câmpulung Moldovenesc obținut în asociere cu Calcarul Pojorâta pentru 22.457.860,28 lei plus TVA; lotul 5 – SDN Focșani, pentru 27.556.343,82 lei plus TVA; lotul 8 – SDN Piatra Neamț, adjudecat în asociere cu Rad Trans pentru 27.336.292,90 lei plus TVA.
Judecând după numărul mare de contracte pe care le obține, putem spune că este una dintre firmele preferate ale conducerii DRDP Iași, care îi atribuie lucrări pe bandă rulantă.
Probleme cu legea pentru patronul firmei
În ciuda dosarelor penale în care este cercetat patronul Vasile Florea, Florconstruct rămâne o firmă care face bani frumoși din afacerile cu statul.
În decembrie 2016, Vasile Florea, care în 2011 făcea parte dintr-o asociere de firme care a semnat un contract cu Primăria Suceava, a fost trimis în judecată de DNA, alături de Florconstruct. El era acuzat că a întocmit documente ce conţineau date fictive privind realizarea unor lucrări, iar în baza acestora au fost emise facturi fiscale care au fost depuse la Primăria Suceava pentru decontare, prejudiciul în acest caz depăşind 640.000 de lei.
Nu e singurul dosar în care a fost implicat. În 2013, Vasile Florea a fost parte într-un dosar de evaziune fiscală instrumentat de procurorii DIICOT. În cadrul anchetei, el a fost reținut alături de alte 33 de persoane, pentru un prejudiciu de 9,8 milioane de euro produs bugetului public. Mai mulți agenți economici, între care și Florconstruct , colectau TVA îşi diminuau profitul în baza unor facturi fictive emise de firme aparținând unor cetățeni de etnie romă. Societățile comerciale scăpau de plata unor sume importante către bugetul consolidat al statului și beneficiau chiar de rambursări de TVA.