sâmbătă, aprilie 5, 2025
AcasăLocal BTProiect european pentru reabilitarea Casei Memoriale „George Enescu”

Proiect european pentru reabilitarea Casei Memoriale „George Enescu”

Ușor, ușor pare că încep să se miște lucrurile și în domeniul infrastructurii culturale din județul Botoșani. Ieri dimineață, conducerea Muzeului Județean a fost înștiințată că dosarul depus pentru o finanțarea europeană privind reabilitarea Casei Memoriale „George Enescu” din Liveni a fost acceptat Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Iași. „Am obținut un punctaj destul de mare, 162,5 puncte din 180 posibile, clasându-ne pe poziția a treia din șase. Până pe 20 februarie 2020 trebuie să depunem studiul de fezabilitate pentru această investiție”, a declarat Aurel Melniciuc, directorul Muzeului, subliniind că actele cerute sunt într-o stare avansată de realizare, urmând a fi supuse curând aprobării în Consiliul Județean.

Proiectul presupune refacerea completă a clădirii Casei Memoriale „George Enescu”, a împrejmuirii și a tot ce înseamnă dotări, utilități, apă canalizare și încălzire, „pentru că acolo încălzirea se face doar cu o sobă pe lemne”. „De asemenea, va fi amplasată o scenă unde vor avea loc activități cu publicul, sperăm să aducem chiar și o componentă a Festivalului «George Enescu» de la București. Sperăm că acest proiect va repune în centrul atenției Casa «George Enescu»”, a precizat Melniciuc.

Valoarea totală a proiectului va fi de 1,365 milioane euro. Din totalul acestei sume, 900 de mii de euro vor veni din fondurile Programului Operațional România – Republica Moldova 2014-2020, 424 mii euro vor fi contribuția Muzeului, iar 47 de mii de euro cea a Consiliului Județean Botoșani.

Clădirea Casei Memoriale „George Enescu” nu a mai fost reabilitată din anii ’90, dar nici atunci nu au fost lucrări de anvergură, multe dintre ele fiind făcute de muzeografi și alți angajați ai instituției. În prezent, la Casa Memorială „George Enescu” există un singur angajat, dar odată cu demararea acestui proiect, Aurel Melniciuc speră să mai poată angaja un muzeograf pentru a se putea organiza mai multe activități acolo și altele decât cele de ghidaj.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
18.8 ° C
18.8 °
18.6 °
51 %
3.8kmh
100 %
S
20 °
D
5 °
lun
5 °
mar
6 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru cei care uită cam repede prin ce-am trecut e necesară o excursie la gară.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...