Deşi scoase în afara legii etnobotanicele continuă să facă victime printre botoşăneni. Consecinţele flagelului sunt, însă vizibile în statisticile cadrelor medicale, dar şi în cele ale poliţiştilor, poliţiştilor locali şi jandarmilor care culeg săptămânal de pe stradă tineri aflaţi sub influenţa entobonacelor sau ale altor tipuri de substanţe psihoactive.
O astfel de situaţie a avut loc şi la finele săptămânii trecute, când trei tineri, cu vârste de 22, 23 şi 24 de ani, au ajuns la Urgenţe după ce au decis să experimenteze senzaţii noi fumând substanţele declarate interzise la comercializare. Cei trei au ajuns la spital după ce au început să se simtă rău, aveau ameţeli, stări de vomă şi dificultăţi în a-şi menţine echilibrul. Au fost rapid stabilizaţi de către personalul medical din Urgenţe, după care au fost externaţi, aceştia refuzând să fie consultaţi şi în cadrul secţiei de psihiatrie
Peste 30 de persoane au ajuns la Urgențe, în 2019, cu intoxicație voluntară cu etnobotanice. Cele mai dure sunt urmele lăsate asupra consumatorilor, zeci dintre ei ajungând să sufere de boli grave şi chiar să-şi piardă viaţa. Victime sunt şi familiile acestora, care suferă pentru că nu ştiu cum să-i ajute şi care suferă teroarea instituită de dependenţii disperaţi să facă rost de bani pentru viciu.
Tot în rândul victimelor sunt şi cei răniţi în accidente provocate de persoane sub influenţa drogurilor sau vecinii acestora, care trebuie să le suporte crizele.