Pentru câteva ore, sâmbătă după-amiază, Dorohoiul a fost capitala culturală a României. Muzeul Memorial „George Enescu” din Dorohoi a găzduit manifestarea „Enescu 138”, prilejuită de faptul că astăzi, 19 august, se împlinesc 138 de ani de la nașterea marelui compozitor botoșănean George Enescu.
În cadrul manifestării a fost prezentat concertul „George Enescu şi tinerii muzicieni”, susţinut de participanţi la Cursul de măiestrie din cadrul SOMMERFEST – Rădăuţi 2019, Alexia Chichioacă, Raluca Lepărdă, Sebastian Iacinski, Radu Iancinski, Maria Hrițcu, Elena Iușcă, Ruxandra Cosmovici & Maria Hrițcu, şi profesorii lor (pian şi muzică de cameră) – Andrei Enoiu-Pânzariu, Eugen Dumitrescu, Corina Răducanu, Manuela Giosa, Alexandru Erhan, elevi ai Liceului de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani: Patrick-Mihail Petrescu (prof. Cătălin Șobachi, profesor corepetitor Ana-Maria Sorocan), Gabriel Șobachi (prof. Gigel Șobachi, profesor corepetitor Anamaria Andronic) și Robert-Manuel Șchiopu (prof. Cătălin Șobachi, profesor corepetitor Ana-Maria Sorocan).
Dezinteres din partea autorităților pentru Enescu
Curatorul evenimentului organizat de către Muzeul Județean a fost antreprenorul botoșănean Ștefan Silion, care, în deschiderea manifestării, a ținut să evoce dimensiunea uriașă a marelui compozitor născut la Dorohoi, dar să sublinieze și dezinteresul conducătorilor de instituții botoșănene față de fenomenul cultural. „Despre interesul și implicarea în ultimii 30 de ani a celorlalte instituții din județ, responsabile de cultură, nu o să comentez mai nimic. Invitațiile la acest eveniment, omagiu pentru George Enescu, au stat și pe biroul acestor reprezentanți în săptămâna asta care a trecut, așa că o să vă rog să le remarcați dumneavoastră prezența sau absența și să trageți concluzii”, a declarat tânărul antreprenor. În sală se aflau Andrei-Roland Axinte, consilierul președintelui CJ, Costică Macaleți, consilierul județean Sergiu Marian și Cristina-Ionela Kashiyap, directorul Gărzii de Mediu.
Digitalizarea muzeului făcută cu bani privați
Antreprenorul botoșănean nu se află la prima implicare de acest gen. În anul 2016, Ștefan Silion a realizat, în parteneriat cu Samsung România, un proiect cultural, în premieră pentru județul Botoșani, care a constat în digitalizarea Muzeului Memorial „George Enescu” Dorohoi, prin donarea de echipamente moderne și lansarea aplicației „Acasă la Enescu”. „Se pot ține aici ore de muzică cu clase de copii într-un format modern și interactiv, copiii având posibilitatea să compună sau să desfășoare concursuri. Importanța proiectului numit «Acasă la Enescu» a fost cu atât mai mare cu atât, la acel moment, exista un singur muzeu digitalizat în România și acela era Muzeul «Antipa» din București”, a subliniat Ștefan Silion.