Luna august începe cu o săptămână cu vreme frumoasă, chiar dacă în primele două zile temperaturile sunt mai mici, 26°C-28°C, temperaturile vor creşte spre 32°C-34°C la sfârşitul săptămânii, pentru a coborî apoi spre 30°C-31°C în weekend-ul viitor.
Potrivit meteorologilor, luna august, cea mai însorită şi, uneori, cea mai caldă lună de vară, va fi caracterizată, în acest an, de temperaturi medii uşor mai scăzute faţă de cele ale lunii iulie, în cea mai mare parte a ţării, inclusiv în zona Moldovei, publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Din datele înregistrate în perioada 1961 – 2018 la staţiile meteorologice din reţeaua ANM, se constată că temperatura medie multianuală a lunii august depăşeşte 22°C. „Valori între 20°C – 22°C se înregistrează în Câmpia de Vest, Câmpia Jijiei (n.r. – care se suprapune peste o parte a judeţului Botoşani), sudul Moldovei şi zonele deluroase din Muntenia. Valori între 18°C şi 20°C sunt caracteristice pentru centrul şi nord-estul Moldovei (n.r. – parte importantă a judeţului Botoşani), Câmpia Crişanei, Culoarul Mureşului, nord-vestul Transilvaniei”, arată analiza ANM.
Specialiştii meteo susţin că luna august îşi datorează aceste caracteristici climatice modificărilor importante ce apar în distribuţia centrilor barici de pe continentul european. Astfel, dorsala Anticiclonului Azoric înaintează până deasupra Europei de Est, menţinând o stabilitate mai mare a maselor de aer în zona ţării noastre, la care contribuie şi desele invazii ale aerului tropical, fie dinspre nordul Africii, fie dinspre sud-vestul Asiei.
Din punct de vedere al precipitaţiilor, în luna august, din datele înregistrate în perioada 1961-2018, la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că precipitaţiile medii multianuale (1961-2018) din luna august se înscriu între 30 l/mp şi 50 l/mp în Câmpia Româna, Dobrogea şi extremitatea vestică a ţării, iar între 50 l/mp şi 75 l/mp în celelalte zone de deal şi podiş.