ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, oficiază, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, slujba de sfinţire a Bisericii „Sfântul Nicolae” din municipiul Botoşani
Programul liturgic a început ieri, când la această biserică a fost adusă racla cu părticele din moaştele Sfântului Nicolae. După slujba de sfinţire, va urma Sfânta Liturghie, iar credincioşii se vor putea închina la moaştele Sfântului Nicolae, la moaştele Sfântului Teodor, dar şi la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, aflată în Biserica „Sfântul Nicolae”. Potrivit tradiţiei. după slujba de sfinţire a bisericii, credincioşii vor avea posibilitatea să se închine şi în Sfântul Altar.
Potrivit preotului paroh, Dan Irimia, Biserica „Sfântul Nicolae” a avut o viaţă socială şi culturală deosebită. Cele aproximativ o sută de persoane, care cântau în corul bisericii, au ajuns să facă şi teatru religios şi dădeau reprezentaţii la teatru, în fiecare zi de joi, între cele două războaie mondiale. Se spune că la această biserică venea Mihai Eminescu, ştiut fiind faptul că timp de un an, în perioada 1887 – 1888, poetul a locuit într-o casă pe strada Sfântul Nicolae numărul 8 (astăzi strada Puşkin), împreună cu sora sa, Harieta.
Reabilitarea lăcaşului de cult a început în anul 2003 şi s-a încheiat în anul 2011. Biserica a fost pictată de o echipă de pictori coordonată de Liviu Dumbravă, cel care a pictat şi biserica de la Mănăstirea Zosin. Biserica „Sfântul Nicolae” va fi inclusă în circuitul turistic al oraşului, având drept carte de vizită istoria de peste două secole, pictura deosebită, un mobilier unicat, icoana Maicii Domnului, dar şi legătura cu Mihai Eminescu.