Primarii din tot mai multe oraşe şi comune se plâng de lipsa banilor şi imposibilitatea de a plăti indemnizaţiile însoţitorilor persoanelor cu handicap, care au fost transferate la începutul acestui an în sarcina comunităţilor locale.
Soluţia pare a veni de la Guvern, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, social-democratul Marius Budăi, a declarat că Ministerul de Finanţe va aloca, la rectificarea bugetară programată a avea loc săptămâna aceasta, fonduri pentru plata indemnizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi. Potrivit acestuia, Executivul va repartiza sumele necesare unităţilor administrativ-teritoriale. „La Ministerul de Finanţe, prin finanţele publice locale, s-a făcut o centralizare a tot ceea ce înseamnă funcţionarea unităţilor administrativ- teritoriale, pe două coloane, inclusiv plata persoanelor cu dizabilităţi. Imediat după rectificarea bugetară, printr-o hotărâre de guvern, sumele vor fi repartizate dintr-un buffer existent în bugetul Ministerului de Finanţe de 1,4 miliarde de lei pentru toată ţara”, a afirmat Budăi.
Săptămâna trecută, trei persoane din Dângeni, Gelu Miron, Ioan Siminiceanu şi Maricica Murariu au depus petiţii la sediul Prefecturii Botoşani în care reclamă că primarul comunei Dângeni, Cătălin Rotundu, nu le-a mai plătit indemnizaţiile pentru însoţitorii persoanelor cu handicap din luna aprilie şi că îi trimite „la PSD” sau „Guvernul Dăncilă” să le dea banii.
După primirea petiţiilor, prefectul Dan Şlincu a anunţat că va trimite Corpul de control la Dângeni. „Este autonomie locală. Voi trimite Corpul de control să vedem în ce măsură s-au respectat normele legale”, a declarat Dan Şlincu.
Primarul Cătălin Rotundu a declarat că s-a ajuns în situaţia aceasta tocmai pentru că s-au transferat povara plăţii persoanelor cu handicap la bugetele locale, care şi aşa sunt insuficiente. „Oamenii au perfectă dreptate. Nu sunt bani, iar dacă vor veni la rectificare vom face plăţile din urmă. Noua ni s-au dat doar 50.000 de lei, deşi necesarul este de 300.000 de lei. Nici salariile nu le-am plătit integral, ci doar 70%-75%, iar consilierii nu şi-au încasat indemnizaţia pe ultima şedinţă. Odată cu majorarea salariilor, bugetul s-a triplat, iar sursele de venit sunt cam aceleaşi”, a declarat primarul Cătălin Rotundu.
Ministrul Muncii consideră însă că aceste întârzieri au apărut din cauza administraţiilor locale. „Primarul avea posibilitatea să solicite Consiliului Judeţean, iar Consiliul Judeţean avea sumele la dispoziţie. Dacă nu a solicitat, nu i s-a dat. Asta e rea voinţă”, a adăugat ministrul Muncii.
Reprezentanţii CJ Botoşani susţin că responsabilitatea pentru asigurarea fondurilor cade în sarcina primarului, care a primit la repartizare banii rezultaţi din formula de calcul pusă la dispoziţie de Ministerul Finanţelor Publice. „Din formulă, Consiliului Judeţean i-a revenit zero lei pentru Asistenţa Socială, asta înseamnă că noi nu trebuia să asigurăm niciun leu pentru Protecţia Copilului? Potrivit Legii bugetului, primarii trebuie să asigure mai întâi cheltuielile de funcţionare şi apoi cele de dezvoltare”, a declarat Magda Didii, directorul economic al CJ.
Trebuie specificat că Legea bugetului nu prevede nicio sancţiune pentru cei care o încalcă.
La începutul lunii iulie, primarii liberali ai comunelor Dângeni şi Hăneşti au înştiinţat au rămas fără bani pentru plata salariilor însoţitorilor persoanelor cu handicap şi a indemnizaţiilor persoanelor cu handicap.
Situaţia a fost generată după ce prin Legea bugetului pe anul acesta, Guvernul a transferat la primării finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiile lunare ale persoanelor cu handicap grav. Pe de altă parte, primăriilor le-a fost alocată o cotă mai mare, de 60%, din impozitul pe venit colectat, iar în unele cazuri, bugetele au fost suplimentate prin intermediul CJ-ului. Cu toate acestea, încă din momentul aprobării bugetului judeţului, unii primari s-au plâns că nu le vor ajunge banii.