Situaţie disperată la Săveni, secţia Spitalului Judeţean fiind măcinată în ultima vreme de scandaluri, anchete şi plecarea tot mai multor medici. Astfel, unul din cei doi medici care mai erau pe secţia şi-a dat demisia, iar activitatea medicală este asigurată de un medic pediatru. Acum se ajunge ca dimineaţa să nu fie medic, în schimb să fie medici în gărzi.
Medicul internist Elena Cardaş şi-a încetat activitatea la Spitalul Judeţean de Urgenţă, Secţia Săveni, după ce şi-a înaintat demisia conducerii. După aproape cinci ani de activitatea la Săveni, şi 35 în total în Spitalul Judeţean, medicul a decis să îşi dea demisia din cauza epuizării şi mai ales a ceea ce a considerat a fi o lipsă de implicare a factorilor de decizie în salvarea Secţiei Săveni. „Sunt epuizată. Am făcut luni bune efortul de a suplini locul medicilor pensionaţi. Nu vreau să mor în spital de epuizare. E ca la divorț. Cel mai bine spui la revedere şi fără prea multe comentarii. Orice medic responsabil ar lua-o razna cu capul. Nu e normal să lucrezi cât pentru trei doctori. Pacienții știu că trebuie tratați, nu le pasă dacă poți sau dacă mai poți. Așa că am decis să mă retrag, mai ales din cauza problemelor de sănătate. M-am salvat”, a descris plastic medicul Elena Cardaş încheierea activităţii în cadrul celui mai mare spital din judeţ. Deşi diagnosticată cu o afecţiune medicală gravă, aceasta a ajuns în ultima perioadă să ţină în funcţiune o secţie de 40 de paturi şi să facă opt gărzi în fiecare lună, fapt ce a dus-o la concluzia că dacă ar continua şi-ar pune viaţa în pericol.
Situaţia la Săveni devine astfel una cu adevărat disperată, după ce unul din cei doi medici care mai activau şi-a dat demisia. Astfel, dacă până acum activitatea medicală în liniile de gardă era problematică, de acum dimineaţa, până la ora 14.30 există riscul ca niciun medic să nu fie în spital, cum de altfel s-a şi întâmplat în această săptămână, pacienţii fiind direcţionaţi cu ambulanţele la Botoşani.
Conducerea unităţii sanitare a scos la concurs două posturi de medic, însă speranţele ca cineva să se înscrie sunt minime.
Medicul Elena Cardaş este practic cea căruia i se datorează, în mare parte, supravieţuirea, până în prezent, a secţiei Săveni. Asta pentru că, după ce trei din cei cinci medici care activau acolo au ieşit la pensie, întreaga activitate medicală a rămas pe umerii la a doar doi medici, un internist şi un pediatru. În momentul în care unul din medicii de la Secţia Săveni s-a îmbolnăvit, în 2015, medicul Elena Cardaş a fost rugat de conducerea de atunci să activeze timp de două luni, urmând ca personalul medical de pe secţiile de interne să se rotească la Săveni. Nu s-a întâmplat aşa, medicul rămânând timp de şase luni, fără ca alţi colegi să mai treacă pe acolo. Când a dorit să plece, urma acreditarea Spitalului Judeţean de Urgenţă, iar secţia Săveni nu avea un medic şef de secţie, astfel că din nou, conducerea a apelat la bunăvoinţa acesteia.
Au trecut de atunci aproape cinci ani, cu naveta plătită din banii proprii, fără cazare în Săveni sau vreo altă facilitate din partea spitalului. „Dacă nu apreciezi oamenii cât îi ai, poţi să iei în calcul că nimic nu îi opreşte să plece. Şi pleacă, poate nu la mai mulți bani, dar pleacă acolo unde găsesc înţelegere”, a mai spus medicul Elena Cardaş.