Cazul unei tinere din judeţul Botoşani a şocat cadrele medicale care au intrat în contact cu ea. În vârstă de 17 ani, tânăra este deja mama a doi copii şi a ajuns în spital după ce a fost bătută de aşa-zisul ei iubit. Tânăra, încă un copil, a fost nevoită se se interneze, la rândul ei cu un alt copil, al ei, pe care nu îl putea lăsa în grija altcuiva cât timp medicii au grijă de rănile căpătate de la ultima bătaie.
Calvarul tinerei se pare că a început în urmă cu mai mult timp, însă în urmă cu trei zile a avut parte de un nou episod dureros. Originară dintr-o comună la aproape 50 de kilometri de Botoşani, tânăra a ajuns la spital după ce a primit o bătaie soră cu moartea de la cel pe care îi place să creadă că e iubitul ei. Bărbatul, de 32 de ani, a venit băut acasă în cursul zilei de sâmbătă şi şi-a adus aminte de certuri mai vechi şi reproşuri pe care i le aducea tinerei tot timpul când aburii alcoolului îi întunecau gândirea. Bărbatul a început să îşi verse frustrările şi lipsa de bărbăţie asupra tinerei, lovind-o cu pumnii şi picioarele fără să se uite. Ţipetele tinerei au făcut ca şi fetiţa de dar trei luni a acesteia sp înceapă să plângă, iar după ce a reuşit să scape din pumnii bărbatului, fata a sunat la 112, cerând ajutorul. A fost preluată de o ambulanţă şi transportată la Secţia de Pediatrie, unde a fost internată pentru tratament şi supraveghere. A fost nevoită să îşi ia şi bebeluşul cu ea, pentru că nu avea în grija cui să îl lase, cele două fiind internate împreună, un copil cu copilul lui. „Este plină de echimoze, vânătăi, dar fără fracturi. Sunt semne că a fost bătută în mod repetat, pentru că sunt vânătăi de mai multe culori şi intensitate, deci mai vechi sau mai recente. A ajuns în spital împreună cu un bebeluş de trei luni”, a precizat un asistent din cadrul Spitalului Judeţean Mavromati. Mai mult, fata mai are acasă un copil, tot o fetiţă, născută în anul 2017.
Cazul a intrat în atenţia Poliţiştilor, care au deschis un dosar penal pe numele bărbatului, care este considerat concubinul tinerei. „În cauză se fac cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de violenţă în familie, urmând ca la finalizarea acestora să se propună soluţie procedurală. S-a emis ordin de protecţie, iar faţă de bărbatul de 32 de ani a fost luată şi măsura sancţionării contravenţionale conform Legii 61/1991”,a precizat inspectorul Maria Carp, purtător de cuvânt al IPJ Botoşani.
Deşi datele adunate de organizaţiile neguvernamentale arată că o femeie din patru a fost bătută măcar o dată de partenerul de viaţă, situaţiile oficiale reflectă cu totul altceva. Potrivit statisticilor întocmite de reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP), anul trecut, au fost înregistrate 1.020 de plângeri vizând violenţe în familie, ceea ce înseamnă că în fiecare zi trei persoane au fost bătute atât de rău încât au ajuns la capătul răbdării şi au sunat la 112 să ceară ajutorul autorităţilor. Situaţia nu este cu nimic mai bună nici în acest an. „În primul trimestru din 2019, numărul cazurilor de violenţă domestică este de 255”, se precizează într-un comunicat al IJP Botoşani. Cât priveşte relaţia dintre victime şi agresori, cele mai multe acte violenţă au avut loc între parteneri, indiferent că vorbim de concubini sau soţi.
Specialiştii consideră că lipsa de reacţie a victimelor, deşi se presupune că societatea evoluează şi se emancipează, arată că multe dintre ele riscă să dezvolte şi afecţiuni psihice în timp, pe fondul agresiunilor repetate, fizice şi emoţionale. „În societatea tradiţională românească, rolul femeii este mult inferior celui al bărbatului. Din această cauză, femeile nu recunosc ca un act de violenţă anumite gesturi ale bărbatului, ci le consideră acceptabile. Cu alte cuvinte, chiar dacă i s-a vorbit urât sau dacă a fost agresată, în foarte multe situaţii femeia nu consideră că a fost supusă unui abuz. Ceea ce puţine femei ştiu este că există un ciclu al violenţei domestice, în care ea este agresată, apoi urmează o perioadă în care agresorul se simte vinovat şi o copleşeşte cu cadouri, femeia îl iartă şi merge mai departe, apoi o iau de la capăt. Cert este că ciclul abuzului va reveni. În aceste situaţii rămân, de obicei, femeile care au dependenţe emoţionale”, a explicat un psiholog botoşănean. Potrivit acestuia, femeile abuzate ar avea nevoie de consiliere, dar prea puţine sunt cele care acceptă ajutorul specialiştilor.
Potrivit medicilor, în general femeile abuzate de parteneri sunt predispuse la boli somatice, iar unele ajung să consume cantităţi considerabile de alcool pentru a depăşi aceste probleme.
Violenţa împotriva femeilor a fost recunoscută ca şi concept în legislaţia din România prin ratificarea Convenţiei de la Istanbul, abia în septembrie 2016. Au mai fost nevoie de alţi doi ani pentru ca legea să se schimbe, astfel încât agresorii să poată fi evacuaţi imediat, dacă pun în pericol siguranţa celorlalţi membri ai familiei. Astfel, abia de la 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin în cazurile de violenţă domestică pot emite un ordin de protecţie provizoriu, valabil cinci zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.
Mai mult, procedurile îi obligă pe poliţişti să evalueze situaţia pe baza unui chestionar cu 21 de întrebări. În situaţia în care concluziile rezultate în urma întocmirii formularului de evaluare a riscului indică existenţa unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol, poliţistul emite ordinul de protecţie provizoriu. Agresorului i se oferă doar timpul necesar pentru a-şi lua documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de strictă necesitate.
Faţă de agresor, poliţistul, prin ordinul de protecţie provizoriu, poate dispune şi alte obligaţii sau interdicţii, şi anume păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, faţă de reşedinţă, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliţie a armelor deţinute de acesta. Doar că durata acestor măsuri nu poate depăşi cinci zile. Pentru o perioadă mai mare, victima trebuie să ceară un ordin de protecţie de la instanţă. Chiar dacă îl obţine, interdicţia este în puţine cazuri respectată, deocamdată neexistând modalităţi de monitorizare a agresorilor.
Unde pot găsi sprijin victimele violenţei în familie:
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani – 0231 537993 / pentru urgenţe – 0231 983 (gratuit, nonstop)
Centrul social de urgenţă pentru persoane fără adăpost Botoşani – asigură adăpost în regim de urgenţă pentru victime ale violenţei în familie – 0231 586952 / 0231 583230
Micul Prinţ – adăpost pentru mame cu copii – 0231 535653