Legea pensiilor a intrat în vigoare de două săptămâni, dar puține articole din ea au aplicabilitate imediată, majoritatea, printre care și recalcularea pensiilor urmând a fi finalizate abia în 2021.
Printre articolele care se vor aplica din acest an este și cel referitor la actualizarea punctului de pensie, care se va face în septembrie, când valoarea acestuia va creşte la nivelul de 1.265 de lei. O explozie efectivă a valorii punctului de pensie va avea loc în septembrie anul viitor cu puţin timp înainte de alegerile parlamentare. Atunci punctul de pensie va deveni 1.775, adică va creşte cu aproximativ 40% faţă de valoarea celui aflat în plată la nivelul lunii august 2020 şi cu peste 60% faţă de nivelul actual. Ulterior, după alegeri, creşterea punctului de pensie se va tempera, în septembrie 2021 acesta urmând a fi de 1.875 de lei, după care, din 2020, se va indexa anual cu inflația la care se va adăuga 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
În noul act normativ vârsta standard de pensionare, stagiul minim sau stagiul complet de cotizare nu se modifică în niciun fel. Astfel, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi de 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, în timp ce stagiul complet de cotizare, care cuprinde şi perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
Noua formulă de calcul prevede ca, din 2021, pensiile femeilor şi ale bărbaţilor cu acelaşi stagiu de cotizare realizat şi care provin din aceleaşi categorii de muncă, să fie egalizate. Potrivit noii formule de calcul, punctul de pensie din 2021, care va fi de 1.875, se împarte la 25, care reprezintă un nivel mediu al stagiilor de cotizare prevăzute în legislaţia anterioară. Astfel va rezulta punctul de referinţă. Valoarea unui punct de referinţă va fi de 75 de lei, astfel că noua pensie va fi produsul dintre numărul de puncte de referinţă şi 75 de lei.
Numărul total de puncte este suma punctajelor anuale, iar punctajul anual este suma punctajelor lunare împărțită la 12 luni. Punctajul lunar este venitul brut realizat împărțit la câștigul mediu brut pe economie.
În perioada eşalonării vârstelor standard de pensionare, femeile pot opta pentru pensionare la împlinirea vârstei de 63 de ani sau la vârsta standard de pensionare de 65 de ani.
Femeile care au născut trei copii și care au îndeplinit stagiul minim de cotizare vor beneficia de o reducere de şase ani a vârstei de pensionare. Începând cu al patrulea copil, se adaugă câte un an la reducerea vârstei de pensionare.
Potrivit proiectului, persoanele care au opt ani peste stagiul complet de cotizare se pot pensiona cu cinci ani înainte de îndeplinirea vârstei de pensionare.