Sute de botoşăneni, printre care zeci de politicieni şi aproximativ 70 de copii din centrele de plasament, îmbrăcaţi în costume populare, au asistat, pe o căldură de 33 de grade Celsius la manifestările dedicate Imnului Naţional.
Acestea au avut loc pe Bulevardul „Mihai Eminescu”, în dreptul Pietonalului „Unirii”, ceea ce a dus la blocarea circulaţiei pe această important arteră a oraşului în intervalul 11:30-14:00.
Manifestările propriu-zise au început cu câteva minute întârziere cauzate de militarii instrumentişti de la Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” Iaşi, care nu au reuşit să ajungă în timp util la Botoşani. Detaşamentul de onoare a ajuns la locul manifestării în pas de defilare pe „Treceţi batalioane române Carpaţii”, prefectul a trecut în revistă garda, iar manifestările au început cu un serviciu religios, oficiat de preotul militar Ştefan Grădinaru.
Istoricul celor şase imnuri oficiale ale statului, de la 1862 până astăzi a fost prezentat de şase elevi, iar după fiecare prezentare imn, muzica militară, împreună cu un cor mixt, condus de Teofan Dascălu a cântat imnul respectiv.
Primul imn a fost „Marş triumfal”, care s-a cântat pe timpul domniei lui Cuza şi puţin după (1862-1884), muzica aparţinându-i lui Eduard Hübsch, cel care a scris şi muzica pentru al doilea imn „Trăiască Regele”, a căror versuri au fost semnate de Vasile Alecsandri. Acest imn a avut cea mai lungă viaţă, 60 de ani, din 1884 şi până în 1944, când au urmat trei imnuri comuniste: „Zdrobite cătuşe” (1948 – 1953), „Te slăvim, Românie” (1953 – 1977) şi „Trei culori” (1977 – decembrie 1989). Ultimul, imnul actual, „ Deşteaptă-te, române!”, a fost cântat de întreaga audienţă.
Manifestarea s-a terminat cu defilarea detaşamentului de onoare şi cu un scurt moment de muzică militară susţinut de instrumentiştii de la Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” Iaşi.