spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeLocal BTModern Calor solicită mai mulţi bani de la bugetul local

Modern Calor solicită mai mulţi bani de la bugetul local

În şedinţa din 29 iulie, consilierii municipali vor dezbate proiectul vizând aprobarea preţurilor locale ale energiei termice produsă şi livrată de către Modern Calor. Urmare a deciziei Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), societatea Modern Calor a solicitat Consiliului Municipal majorarea preţului de producţie de la 184,28 lei pe gigacalorie la 184,65 lei pe gigacalorie pentru populaţie şi de la 184,28 lei pe gigacalorie la 204,55 lei pe gigacalorie, la consumatorii noncasnici. Acest lucru înseamnă că preţul total (producere, transport, distribuţie şi furnizare) pentru consumatorii noncasnici creşte de la 398,28 lei la 422,39 lei pe gigacalorie. La consumatorii casnici, preţul total va creşte de la 398,28 lei pe gigacalorie (preţul actual) la 398,72 de lei. Preţul local de facturare la populaţie este de 180 de lei, diferenţa până la preţul total fiind acoperită de la bugetul local. Subvenţia unitară asigurată de la bugetul local, inclusiv din banii plătiţi de botoşănenii care nu mai au nicio legătură cu societatea de termoficare, este de 218,28 lei pe gigacalorie.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Potrivit conducerii Modern Calor, păstrarea preţului local de facturare la clienţii casnici poate fi posibilă prin aprobarea de către Consiliul Local a creşterii subvenţiei de la 218,28 lei pe gigacalorie la 218,72 lei pe gigacalorie. Această subvenţie va reprezenta 54,85% din preţul local al energiei termice furnizată consumatorilor casnici.

Pentru o cantitate de 56.742 de gigacalorii, conform producţiei livrate populaţiei în anul 2018, cheltuiala municipalităţii va creşte cu 24.966,48 lei pe an, de la 12.385.643,76 lei la 12.410.610,24 lei pe an.

Cu alte cuvinte, efortul financiar făcut de municipalitate pentru subvenţionarea botoşănenilor care au apartamentele racordate la sistemul centralizat de termoficare este considerabil. Asta în condiţiile în care, din cele 42.820 de apartamente din municipiu, doar 10.801 mai sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare.

Subvenţiile uriaşe acordate pentru sistemul centralizat de termoficare creează mari nemulţumiri în rândul botoşănenilor care nu mai au nici o legătură cu Modern Calor. Aleşii locali nu par să ţină partea majorităţii populaţiei, aceştia motivând că societatea Modern Calor trebuie susţinută pentru că în reabilitarea sistemului centralizat au fost folosite fonduri europene, locale şi guvernamentale, iar de serviciile Modern Calor depind multe familii nevoiaşe. Nimeni nu suflă însă niciun cuvânt în legătură cu faptul că, în ciuda investiţiilor, nu s-a înregistrat o revenire în masă a botoşănenilor la Modern Calor, cei mai mulţi preferând să asigure confortul termic în locuinţe cu centrale de apartament. Nici conducerea Modern Calor nu-şi face probleme în legătură cu numărul clienţilor casnici, din moment ce are un portofoliu important de clienţi în rândul agenţilor economici şi instituţiilor bugetare (printre care multe şcoli şi grădiniţe). La finele anului trecut, Modern Calor avea 91 de clienţi agenţi economici şi 41 de clienţi instituţii bugetare.

Asigurarea subvenţiei de la bugetul local reprezintă un venit sigur pentru societatea de termoficare, astfel că încasarea contravalorii serviciile asigurate clienţilor pare să nu reprezinte o prioritate.

În 2017 s-a anunţat că din aprilie 2018 primăriile nu vor mai acorda subvenţii la termoficare. „Dacă se va întâmpla ce s-a anunţat pentru la anul, ne va rămâne o sumă la dispoziţie pentru că noi, cei de la primărie, trebuie să ne gândim la toţi locuitorii oraşului, nu numai la o anumită categorie. Ar fi şi pentru noi o gură de oxigen, voi propune domnilor consilieri ca banii să se ducă spre repararea teatrului şi finalizarea lucrărilor”, declara atunci primarul Cătălin Flutur.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a renunţat însă la aplicarea acestei măsuri, astfel că edilii au rămas cu planurile şi botoşănenii cu nemulţumirile.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
2.7 ° C
3.9 °
2.6 °
70 %
4.4kmh
37 %
lun
4 °
mar
4 °
mie
5 °
joi
7 °
vin
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru că nu s-a vândut nici alcool și secțiile s-au mutat, pentru a nu enerva alegătorii, a fost nevoie de indicatoare.

EDITORIAL

Când apare acest text veți ști deja rezultatele preliminarii ale primului tur al alegerilor pentru noul președinte al țării. Cătălin Stoica, reputat profesor universitar...

EPIGRAMA ZILEI

În sfârșit, ceva normal: „Baștanii” de la partid I-au promis că-l pun central La Barça - Real Madrid!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...