Unul dintre cele mai proaste drumuri naţionale din judeţ vede în sfârşit asfalt. Este vorba de DN29C, pe sectorul Vârfu Câmpului – Mihăileni, unde angajații Secției Drumuri Naționale (SDN) au demarat primele lucrări în regie proprie. „În această săptămână, am început să turnăm un covor asfaltic pe tronsonul Vârfu Câmpului – Mihăileni, pe o lungime de 25 de kilometri”, a precizat Viorel Zacreţchi, şeful SDN. Acesta nu a estimat un termen de finalizare al lucrărilor, dar a estimat că, cel mai probabil, vor dura toată luna august.
Prezent la debutul lucrărilor, prefectul Dan Şlincu, a declarat că „este îmbucurător faptul că se lucrează la reabilitarea drumurilor”. „Este un segment important pentru dezvoltarea acestui judeţ iar Guvernul alocă sume importante pentru infrastructura rutieră din judeţul nostru. Cu siguranţă şoferii vor fi mulţumiţi pentru că astfel vor avea condiţii de trafic decente”, a spus Şlincu.
Conducerea SDN Botoşani şi-a propus în acest an să pună asfalt în acest an pe 73 de kilometri de drum naţional. „Am achiziţionat mixtură asfaltică şi toate lucrările de pe drumurile naţionale din judeţ le vom face în regie proprie. Cu excepţia sectoarelor de drum Botoşani – Târgu Frumos şi Botoşani – Ştefăneşti, care sunt în diferite stadii de licitaţii la Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere, ne mai rămân pentru anul viitor doar vreo 20 de kilometri pe care vom trebui să facem lucrări”, a declarat Viorel Zacreţchi.
Astfel, odată cu finalizarea tronsonului Vârfu Câmpului – Mihăileni, lucrătorii SDN vor muta utilajele pe Hudeşti – Conceşti (DN 29A – cinci kilometri), apoi pe Horodiştea – Rădăuţi Prut (DN 29A – 13 kilometri) şi ulterior pe Bădărăi – Ştefăneşti (DN 24C – 30 de kilometri). Pe acest ultim sector, drumarii de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi au început în primăvară lucrări de refacere a terasamentului şi de reciclare asfaltică. Acestea au scos la iveală o serie de izvoare subterane, la o adâncime de aproximativ trei metri, sub platforma drumului, care au dus la tasările apărute pe o lungime de aproximativ 150 de metri.
În aceste condiţii pentru care drumarii ieşeni au venit cu soluţia realizării unui dren de fund de şanţ, cu rol de captare a apelor subterane şi evacuare a acestora în afara platformei drumului, într-un canal de podeţ. „Practic, este prima lucrare de o asemenea anvergură executată aici, unde timp de 40 de ani s-au făcut doar lucrări de cosmetizare, prin straturi succesive de asfalt, care au ajuns la o grosime de peste trei metri. Rezultatul îl constituie tasările şi burduşirile apărute, care creează disconfort major în trafic”, susţine Ovidiu Laicu, director general regional al DRDP Iaşi.