Explozie de pestă porcină africană. Astăzi a fost anunţat apariţia unui nou focar la porcul domestic, dar şi faptul că numărul mistreţilor răpuşi de teribilul virus a depăşit o sută la nivel de judeţ.
Membrii Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) s-au întruni în şedinţă pentru a discuta măsurile impuse de apariţia unui nou focar de pestă porcină africană, de această dată într-o gospodărie din la Vlăsineşti. „Pe 24 iulie 2019, proprietarul acestui animal, este vorba despre un singur porc, a notificat DSVSA (n.r. – Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor) asupra faptului că animalul a prezentat semne de boală şi a murit. Conform procedurilor s-a ridicat întreg cadavrul, probele prelevate au fost duse la Laboratorul Suceava. Am primit buletinul de analiză privind suspiciunea de pestă porcină africană”, a declarat Ovidiu Airimiţoaiei, director adjunct DSVSA.
În aceste condiţii, autorităţile locale au dispus instituirea unui nou filtru de dezinfectare a maşinilor pe DJ 282 la intrarea în comuna Vlăsineşti dinspre Săveni. „Odată declarată suspiciunea, s-au stabilit zonele de protecţie, zona de trei kilometri, respectiv zona de supraveghere unde trebuie instituite măsurile pentru limitarea răspândirii bolii. În zona de protecţie sunt afectate două UAT-uri, Vlăsineşti şi Săveni, cu cinci localităţi. Zona de supraveghere de 10 kilometri, în exteriorul zonei de protecţie, cuprinde 34 de localităţi din 10 UAT-uri: Ungureni, Săveni, ştiubieni, Drăguşeni, Avrămeni, Vlăsineşti, Hăneşti, Manoleasa, Dângeni şi Dobârceni”, a mai afirmat Ovidiu Airimiţoaie. De asemenea, opt fonduri cinegetice sunt afectate de pesta porcină africană, o evoluţie de-a dreptul explozivă înregistrându-se pe Fondul cinegetic 27 Hăneşti, unde au fost identificaţi 52 de mistreţi morţi, iar din 48 de mistreţi vânaţi, şase s-au dovedit a fi pozitivi cu pestă. Alţi trei mistreţi morţi au fost descoperiţi în Pădurea Hăneşti în cursul zilei de astăzi, astfel că numărul victimelor pestei porcine ar putea fi mai mare.
De fapt, potrivit informaţiilor prezentate de reprezentanţii DSVSA în şedinţa CLCB, de la începutul crizei şi până acum, probele de la 102 mistreţi, găsiţi morţi sau vânaţi, au fost pozitive, asta în contextul în care în urmă cu trei zile bilanţul era de 79.
La momentul actual, în judeţ, la porcul domestic, sunt şapte focare pestă porcină active (câte două la Rediu şi Hăneşti, şi câte unul la Păltiniş, Hudeşti şi Vlăsineşti) şi două stinse, ambele la Pomârla. Au fost ucişi sau au murit 54 de porci.
În acest context, reprezentanţii DSVSA fac apel către deţinătorii de porci să respecte măsurile impuse pentru combaterea molimei, să anunţe imediat veterinarul la primul semn de boală al animalelor şi să achiziţioneze carne şi preparate din carne doar din unităţi autorizate. Ei au făcut totodată un apel şi către primari, să anunţe autorităţile în cazul în care, pe raza comunelor pe care le conduc, sunt stâni sau cantoane silvice la care sunt crescuţi porci.