La nivelul judeţului Botoşani, 50,9% dintre candidaţii care au susţinut concursul de titularizare au note peste 7, acest rezultat situând judeţul pe locul nouă pe ţară. Cei 174 de candidaţi care au note peste 7 au la dispoziţie doar 50 de posturi vacante titularizabile. În aceste condiţii, unii candidaţi nu vor reuşi să obţină un post în şedinţa publică din 31 iulie.
Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ, a declarat astăzi că scăderea populaţiei şcolare, dar şi solicitările de a rămâne în activitate peste vârsta de pensionare, se reflectă şi în numărul posturilor titularizabile de învăţători şi educatoare. Din lista publicată pe site-ul Minsiterului Educaţiei Naţionale reiese că sunt doar şase posturi de educatoare şi opt pentru învăţători.
„Sunt foarte multe prelungiri la educatoare și învățătoare. Dacă nu ar fi fost aceste prelungiri, ar fi fost mai multe posturi vacante. Acum nu avem decât posturile acestea. Deocamdată reducerea numărului de copii afectează în primul rând profesorii, educatorii, învățătorii care sunt suplinitori. Pentru că practic nu mai găsesc locuri de muncă pe care au lucrat acum un an, doi , trei pentru că nu mai sunt clase”, a explicat Liviu Axinte.
Lista cu posturile vacante titularizabile mai include câte un post vacant la disciplinele: agricultură, alimentaţie publică, atelierele fanteziei (Palatul Copiilor), chimie – fizică, economic – administrativ – comerţ, electrotehnică, electronică, film, fizică – chimie, gimnastică aerobică, instruire practică alimentaţie publică, profesor educator învăţământ special, profesor itinerant şi de sprijin. La acestea se adaugă patru posturi vacante muzică instrumentală şi câte două posturi vacante la limba franceză, limba engleză, profesor pentru centre şi cabinete de asistenţă psihopedagogică.