Peste o mie de pensionari botoşăneni au beneficiat în acest an de bilete de tratament subvenţionate de stat. „La Casa Judeţeană de Pensii Botoşani (CJP) au fost înregistrate 5.030 de cereri de bilete de tratament. Până în prezent au fost organizate şi finalizate nouă serii de tratament, pentru care au fost repartizate 1.137 de bilete, din care am valorificat 1.071 de bilete. 155 dintre acestea au fost acordate cu titlul gratuit pentru beneficiarii de legi speciale (n.r. – veterani de război, pensionari de invaliditate sau persoane cu handicap)”, a declarat Cristina Anton. A zecea serie de tratament va începe pe 3 august şi va cuprinde 195 de bilete.
Diferenţa dintre biletele primite şi valorificate provine în cele mai multe cazuri refuzului pensionarilor de a merge la tratamente în primele serii, ei preferând lunile de vară şi bazele care nu fac parte din rândul celor aflate în proprietatea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. De altfel, la ultima întâlnire a ministrului Muncii, Marius Budăi, cu pensionarii botoşăneni, acesta le-a atras atenţia că „tratament se face din februarie până în decembrie”. „Dacă mă întâlnesc cu sindicatele lucrătorilor îmi spun că în iulie şi august pensionarii nu trebuie să ia deloc bilete, pentru că atunci şi ei îşi iau concediu şi trebuie să-şi ia şi ei bilete… Am o problemă în a vă convinge să mergeţi la tratament, pentru că toată lumea vrea iunie, iulie, august, dar tratamentul, pentru că tu, când mergi la tratament, se presupune că stai să-ţi faci tratamentul şi nu mergi la plajă sau la nu ştiu ce, se face din februarie până la începutul lui decembrie… În primele serii nu am avut grad de ocupare 100%, adică au fost bilete neutilizate, oameni buni. Biletele au fost puse la dispoziţia dumneavoastră, dar dumneavoastră, pensionarii, nu le-aţi utilizat. Ăsta e adevărul, nu vă supăraţi!”, a declarat Marius Budăi.
La nivel naţional, în acest an, vor fi disponibile aproximativ 60.000 de bilete.
Preţul unui bilet la un hotel de 2 stele este de 1.684 lei, iar la hoteluri de 3 şi 4 stele un bilet costă 1.764 de lei. Cei care vor pleca la tratament cu astfel de bilete vor petrece 16 zile în staţiuni, din care 12 zile vor fi alocate procedurilor prescrise de medici.
În cazul pensionarilor, contribuţia individuală la costul biletului este de 50% din cuantumul total brut al drepturilor de pensie din luna anterioară celei în care se efectuează repartiţia sau de 50% din valoarea biletului, în care pensia este mai mare.