Telenovela drumului spre Iaşi prin Prăjeni continuă. Bitunova a obţinut în instanţă efectuarea unei noi expertize pe drumul care este într-o stare deplorabilă de peste opt ani. Astfel, noua expertiză cerută în dosar de către constructor va trebui depusă până la termenul de pe 26 septembrie. „S-a făcut o expertiză în toamna anului trecut, care a fost acceptată de instanţă. Luna trecută, Bitunova a cerut o nouă expertiză, care între timp s-a şi făcut în teren. Se poate interveni fără probleme pe acest sector de drum. Lungirea acestei probleme nu cred că face bine”, a declarat Dorin Birta, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani. Reprezentanţii instituţiei susţin că experţii au filmat drumul şi că au pus accent pe zonele cu probleme pentru cazul în care instanţa ar cere alte amănunte. „Nu ştiu ce mai vor. Sincer, se vede cu ochiul liber ce lucrare s-a făcut. Drumul s-a stricat la un an de la darea în folosinţă”, a declarat un responsabil din cadrul CJ.
Ieri, reprezentanţii firmei Transporturi Auto SA, cei care au câştigat contractul de întreţinere a drumurilor din sudul judeţului, trebuiau să intre să înceapă lucrările, dar nu au făcut-o. „Eu am venit dimineaţă spre Botoşani şi nu am întâlnit pe nimeni pe drum care să lucreze. De-ar începe odată că drumul acesta ne mănâncă viaţa”, a declarat primarul comunei Prăjeni, Alexandru Răileanu.
Directorul Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri (DJDP) Botoşani, Cătălin Gheorghian, a declarat ieri că este o întârziere cauzată de constructor. „Au avut o problemă la staţia de asfalt. Mi-au transmis că mâine (n.r. – astăzi) o rezolvă şi că de miercuri se intră să se lucreze şi pe Prăjeni”, a declarat Gheorghian.
Proteste suspendate de localnici
În urmă cu două săptămâni, sătenii din Prăjeni se pregăteau şi ei de proteste, dar le-au suspendat pentru 30 de zile după o întâlnire cu Dorin Birta, care le-a promis că în cel mai scurt timp se va trece la asfaltare. Primarul Alexandru Răileanu susţine că nu s-a renunţat definitiv la protest, acesta fiind doar suspendat. „A fost domnul vicepreşedinte (n.r. – Dorin Birta, vicepreşedintele CJ) împreună domnul director de la Drumuri (n.r. – Cătălin Gheorghian, directorul DJDP) şi au vorbit cu oamenii. Ne-au promis că, în două-trei săptămâni, cum se termină de lucrat la Tudora, vor veni şi vor turna covor asfaltic. În aceste condiţii, oamenii au decis să suspende protestul pentru o lună. Dacă nu se vor ţine de cuvânt, sigur vor protesta”, declara atunci primarul Alexandru Răileanu.
Reabilitare îngropată în procese
Drumul judeţean spre Iaşi prin Prăjeni a fost viabilizat în 2013, lucrările presupunând, oficial, turnarea unui strat de asfalt peste piatră spartă. În scurt timp, şoferii au ajuns să facă slalom printre gropi până la bucata ieşeană, făcută cu bani europeni şi la standarde europene. Autorităţile judeţene au spus că drumul s-a stricat din cauza camioanelor care transportau materiale spre partea ieşeană şi că nu pot interveni din cauză că era în garanţie. Constructorul a refuzat să facă lucrări, spunând că nu a fost plătit. După aproape un an de discuţii, firma a acceptat să facă reparaţii, constând în plombe care au cedat la prima ninsoare.