Ministrul Muncii, social-democratul botoşănean Marius Budăi, apără pensiile speciale. Acesta susţine că România nu intră în colaps sub nicio formă din cauza pensiilor care nu sunt pe bază de contributivitate şi nici din toată valoarea pensiilor celor cinci milioane de pensionari.
„Din cele 9.312 pensii (n.r. – speciale), undeva la 5.306 sunt la peste 10.000 de lei, iar restul de 4.000 sunt la sub 10.000 de lei. Şi o parte din aceste pensii sunt pe bază de contributivitate, completarea vine de la bugetul de stat. Din această valoare nu intră România în colaps sub nicio formă, de fapt din toată valoarea pensiilor a celor cinci milioane de pensionari nu intră România în colaps. Probabil se discută mai mult de moralitate. Atâta timp cât în baza de jos avem foarte multe pensii mici, noi acolo trebui să lucrăm şi să ne concentrăm”, a spus Budăi.
Acesta a apărat şi introducerea prin intermediul Codului administrativ a pensiilor speciale din administraţia locală, ministrul a răspuns că, la ora actuală, sunt primari care avut mai multe mandate şi au ieşit cu pensii de 1.200-1.400 de lei, calculate doar pe ceea ce au lucrat. „Dacă vrem în administraţia publică oameni care să îşi asume dezvoltarea unei unităţi administrativ-teritoriale cred că trebuie să ieşim un pic din ipocrizie şi să fim conştienţi că acel om trebuie să fie bine reprezentat şi bine îmbrăcat şi să aibă gândul doar la acea unitate administrativ-teritorială”, a explicat ministrul Muncii.
În opinia sa, toate partidele din opoziţie au ieşit acum „cu chestia cu pensiile speciale şi lovesc în noi cu pensiile speciale”, deşi toţi europarlamentarii din opoziţie ar putea să propună, inclusiv la nivelul UE, proiecte de renunţare la indemnizaţiile de serviciu după încheierea mandatului.
Ministrul a adăugat că toate aceste pensii de serviciu pe noua lege nu vor mai creşte decât pe porţiunea de contribuţii.
La nivel național, numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finele lunii mai 2019, de 9.303 persoane, în creştere cu 14 persoane faţă de luna precedentă. Şi în judeţul Botoşani erau câteva zeci de pensionari „speciali”, majoritatea magistraţi, care primesc o indemnizație lunară medie de aproximativ 17.000 de lei.