Municipalitatea botoşăneană nu are suficiente fonduri pentru plata salariilor până la finele acestui an. Cătălin Flutur, primarul municipiului, speră ca problema să fie rezolvată la rectificarea bugetului de stat, chiar dacă nu se ştie nimic despre aceasta. „Am trecut de jumătatea lunii iulie, toată lumea aştepta şi noi aşteptăm cu toţii înfriguraţi rectificarea de buget din iulie, dar nu am mai auzit un cuvânt. Nu ştiu dacă toţi cei de la guvern sunt în vacanţă. Ceea ce ştiu este că s-a promis o rectificare a bugetului de stat pozitivă pentru tot ce înseamnă UAT-uri. Banii de salarii îi avem asiguraţi până la finele lunii septembrie, iar toate aceste diferenţe de preţ care ne apar la consumul de energie electrică, la consumul de gaz nu ştim de unde să le acoperim”, a declarat primarul.
Potrivit edilului, municipalitatea nu s-ar fi confruntat cu această problemă dacă aleşii locali social democraţi ar fi dat undă verde prin vot propunerilor de reducere a subvenţiilor la transportul local şi termoficare, respectiv de majorare a impozitelor şi taxelor locale. „Am mai explicat de ce creşterea propusă era modică. Adică de la a plăti 110 lei pentru un apartament pe an, după patru creşteri succesive ale salariului minim pe economie şi să cerem, să spunem 10 – 18 lei la acel impozit, nu era mult. Dar de la câteva zeci de mii de apartamente veneau nişte bani care ne asigurau o oarecare linişte”, a mai spus Cătălin Flutur.
Potrivit reprezentanţilor serviciului resurse umane, municipalitatea ar mai avea nevoie de aproximativ două milioane de lei pentru a achita salariile până la finele acestui an.
În acest an, la nivelul primăriei, cheltuielile de personal sunt de 36.418.270 de lei, reprezentând 20,7% din total buget. Salariile în primărie, respectiv în administraţia publică locală în general, sunt foarte atractive. Astfel, salariul net al unui director este de 7009 lei, în timp ce un şofer primeşte 2338 lei net, iar un muncitor necalificat 2199 lei.
Angajaţii municipalităţii nu au, deocamdată, motive de îngrijorare în privinţa salariilor. Fiind perioada concediilor, aceştia îşi pot face planuri de vacanţă, mai ales că au primit tichetele de vacanţă încă din luna mai.