Şase persoane, dintre care doi copii au ajuns ieri la Urgenţe după ce au mâncat ciuperci culese de ei şi preparate în gospodărie.
Membri ai aceleiaşi familii, din satul Şupitca, comuna Coşula, aceştia au mers joi de dimineaţă într-o pădure din apropierea casei şi au cules ciuperci.
Ajunşi acasă, adulţii au făcut o mâncărică din roadele abia culese, însă la scurt timp după ospăţ aceştia au început să se simtă rău. Prima a început să se simtă rău o femeie de 40 de ani. La scurt timp, şi ceilalţi membri ai familiei au început să resimtă aceleaşi simptome, mai ales doi copii minori. Aceştia s-au suit într-o maşină personală şi au venit la spital.
Mai întâi i-au dus pe copii la Urgenţe pediatrice, însă medicii i-au sfătuit şi pe ei să meargă la Urgenţe pentru adulţi. „Pacienţii, de 32, 40, 50 şi 57 de ani, prezentau stări de greaţă, vărsături, ameţeală, durere de cap, scaune diareice. Au fost consultate şi li s-a recomandat tratament de specialitate, după care internaţi pe secţia Medicală a Spitalului Judeţean”, a precizat un medic din cadrul UPU-SMURD.
Medicii recomandă ca în această perioadă botoşănenii să fie atenţi la ciupercile pe care le cumpără de la alte persoane sau la speciile pe car le culeg din pădure.
În România există aproximativ 50 de specii de ciuperci otrăvitoare (din cele peste 4.000 de specii de ciuperci cunoscute) iar numărul acestora crește de la an la an datorită mutațiilor genetice, fenomen foarte derutant chiar pentru cunoscători. Printre simptomele intoxicației cu ciuperci întâlnim hipotensiune arterială, halucinații, tulburări nervoase, abundență salivației, lăcrimare, pupilă micșorată, dureri abdominale, scăderea frecvenței cardiace, tegumente umede, grețuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecțiuni hepatice, hipoglicemie, iar după 2 zile de la ingestie apare comă și apoi decesul persoanei în cauza. În cazul ciupercilor cu perioadă de incubație scurtă se provoacă vărsătura (cu apa caldă și sărată), se fac spălături gastrice (prin aspirarea conținutului gastric), purgative saline, atropină, cărbune activat.
În cazul intoxicației cu acest tip de ciuperci se mai poate administra tanin și cafea tare pentru insolubilizarea toxicului din tubul digestiv. Utilă este și administrarea de diuretice.