spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTBotoșăneancă operată de o tumoră gigant la București

Botoșăneancă operată de o tumoră gigant la București

La cei 95 de ani, veterană de război fiind şi fostă asistentă medicală, doamna Fevronia Breahnă este un pacient model al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. În fiecare dimineaţă îşi face patul, are grijă ca totul să fie bine aranjat în jurul ei şi respectă cu stricteţe indicaţiile medicilor. A lucrat 37 de ani ca asistentă medicală. A început serviciul la Spitalul Brâcovenesc (care a fost ridicat în anii 1835 – 14 octombrie 1838 şi demolat în 1984). Cel de-al Doilea Război Mondial a prins-o la serviciu.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

„Mi-aduc aminte şi acum cum picau schije din proiectile pe paturile spitalului. Era să pice şi acoperişul pe noi. Jumătate din personalul spitalului a fugit din calea terorii. Eu am rămas. Nu îmi era teamă. Sunt o persoană credincioasă şi m-am rugat mult”, povesteşte doamna Breahnă. Vorbeşte încet şi spune cu regret că din când în când memoria nu o mai ajută.

Fiind cea mai mare fată dintre cei 11 copii ai unei familii dintr-un sat din Botoşani, doamna Fevronia a fost nevoită să se mute cu familia la Bucureşti, o dată cu începerea războiului. A urmat timp de 3 ani cursurile şcolii de asistente din cadrul Spitalului Brâncovenesc, considerat atunci cel mai modern şi bine utilat spital al Bucureştiului.

„Pe atunci ne numeam soră medicală. Am lucrat foarte mult, fiindcă mi-a plăcut această meserie. Am lucrat o dată şi 72 de ore, fiindcă am ţinut locul unei colege, dar eram tânără şi rezistam. În sala de operaţie trebuie să fii spirt. Eu nu stăteam o clipă”, mărturiseşte femeia. Recunoaşte că şi acum îşi găseşte mereu de lucru prin casă, doar ca să nu stea. Când se odihneşte, citeşte. Are abonament la „Magazin Istoric” şi şi urmăreşte mai toate dezbaterile televizate, fiindcă spune că-i place politica.

Doamna Breahnă are un ten demn de invidiat pentru vârsta dumneaei. A mărturisit că are şi un secret: „multe fructe…le tăiam şi mă dădeam cu ele pe faţă, la fel şi cu spumă de la lapte. După ce laptele dădea în foc, luam spuma şi mă dădeam cu ea pe faţă pentru un ten luminos”.

La Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, doamna Fevronia Breahnă a ajuns recent, în urma unei sângerări a tumorii pe care o avea pe obrazul stâng. TUMORA AVEA O EVOLUŢIE DE PESTE 50 DE ANI, era ulcerată şi sângera, astfel că la prezentarea în UPU pacienta avea anemie. „La 35 de ani am avut o otită şi apoi am rămas cu o umflătură cât un bob de mazăre, acolo, dar n-am băgat-o în seamă. S-a tot mărit cu timpul şi n-a fost bine că am stat atât de mult”, spune femeia.

Pacienta a fost preluată de o echipă multidisciplinară de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti care a realizat rezecţia tumorii gigante. Echipa a fost condusă de dr. Zaharia Mihaela (medic primar Chirurgie Plastică-Microchirurgie Reconstructivă), dr. Bogdan Bănică (medic primar Chirurgie Oro-maxilo-facială) şi dr. Stan Liviu Dan (ATI).

„Pacienta avea o tumoră gigantă de dimensiunea 11/9 cm ce îngloba trunchiul nervului facial. I s-au făcut toate analizele, toate investigaţiile imagistice şi medicale, iar ulterior am efectuat rezecţia completă a formaţiunii tumorale, cu disecţia minuţioasă a ramurilor nervului facial şi a vaselor de sânge inclusiv artera carotidă externă. Apoi am realizat reconstrucţia ramurilor orbito-faciale şi zigomatico-bucale pentru a evita semipareza facială stângă, rezultat care se va putea estima în timp. La 14 zile vom aprecia integritatea grefei de piele şi pacienta se va putea externa. În funcţie de rezultatul histopatologic se va decide conduita terapeutică ulterioară de către echipa formată din chirurgii plasticieni şi oromaxilofaciali şi medicul oncolog. Apoi, pacienta îşi va putea trăi în continuare zilele „până la adânci bătrâneţi” cu condiţia respectării controalelor periodice pentru a monitoriza o eventuală recidivă locală”, spune dr. Mihaela Zaharia. „Medicii şi asistentele au fost fără reproş. Nota 10, tuturor”, spune doamna Breahnă care s-a împrietenit repede cu personalul medical.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-0 ° C
-0 °
-1.1 °
83 %
2.7kmh
75 %
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...