Scandalul dintre fostul director Urban Serv şi prefectul județului, Dan Şlincu, s-a stins în coadă de peşte, procurorii clasând plângerile penale depuse de cei doi, care, la începutul acestei săptămâni, au primit acasă rezoluţia pusă în acest dosar.
Scene desprinse parcă dintr-un film cu interlopi
Totul a pornit la începutul anului, când scene suprarealiste, parcă desprinse dintr-un film cu interlopi, s-au petrecut la sediul Instituţiei Prefectului din Botoşani.
Pe 17 ianuarie, prefectul Dan Şlincu anunţa că a depus plângere penală împotriva unuia dintre directorii Urban Serv, Cezar Nicuţă, pe care-l acuză de ultraj şi hărţuire. „A intrat abuziv în biroul meu, după ce a avut o altercaţie cu jandarmul de serviciu de la intrarea în instituţie… Dânsul mi-a reproşat pe un ton ridicat şi atitudine agresivă, că de când prefectul se ocupă de parcarea din faţa instituţie, parcare care este administrată de Instituţia Prefectului, şi de ce mi-am permis eu să schimb un membru într-o comisie de concurs la care dânsul a participat. Este vorba de un concurs organizat de Consiliul Judeţean pentru ocuparea postului de inspector Corp control, concurs care a avut loc în luna decembrie. L-am invitat pe domnul Nicuţă să părăsească biroul”, declara prefectul. Mai mult, acesta susţinea că în acea seară, în jurul orei 18:00, Cezar Nicuţă l-a urmărit cu maşina sa, o parte din drumul spre casă, mai exact până la ieşirea din oraş spre Dorohoi.
Cezar Nicuţă a recunoscut incidentul, însă afirmă că cel agresat ar fi fost el şi nu prefectul, motiv pentru care a depus o plângere penală pentru agresiuni împotriva lui Dan Şlincu. „Se aude pe înregistrarea audio cum m-a lovit şi îmbrâncit prefectul şi m-a scos afară din birou. Am o înregistrare audio cu toată tărăşenia, drept pentru care am depus o plângere la IPJ Botoşani… Am făcut un memoriu către Direcţia prefecturi din cadrul MAI”, a povestit Nicuţă.
Plângeri comasate într-un dosar
Procurorul care a instrumentat cele două plângeri, ce au fost comasate într-un singur dosar, nu au dat dreptate niciunuia dintre cei doi reclamanţi.
„Cu privire la infracţiunea de lovire sau alte violenţe reclamată de numitul Nicuţă Cezar, din probatoriul cauzei, nu rezultă că ar fi existat un contact fizic între acesta şi numitul Şlincu Dan Constantin”, se arată în motivarea clasării plângerii penale depuse de Cezar Nicuţă.
De partea cealaltă, procurorii nu au reţinut niciuna dintre infracţiunile reclamate de către prefectul Dan Şlincu în seama lui Cezar Nicuţă. Astfel, procurorul care a instrumentat cauza susţine că ameninţările cu DNA-ul la adresa prefectului aduse de Cezar Nicuţă nu constituie o infracţiune. De asemenea, nu întruneşte elementele infracţiunii de „violare a sediului profesional” intrarea intempestivă a lui Cezar Nicuţă în biroul prefectului, deoarece acesta îşi făcuse un obicei să intre pe uşa principală a Prefecturii ori de câte ori mergea la soţia sa, Cristina Nicuţă, care era şefa de cabinet a preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ), Costică Macaleţi, şi nimeni nu i-ar fi atras atenţia că nu are voie să facă acest lucru. Apoi, uşa biroului prefectului era deschisă şi atunci când acesta i-ar fi cerut să părăsească încăperea, Cezar Nicuţă ar fi făcut-o. Mai mult, potrivit ordonanţei de clasare, prefectul Dan Şlincu nu s-a arătat deranjat de faptul că Cezar Nicuţă ar fi intrat la el în birou, cât de faptul că acesta parca pe un loc rezervat instituţiei pe care o conduce.
De asemenea, procurorul de caz a clasat şi plângerea privind hărţuirea, Dan Şlincu neputând proba faptul că a fost urmărit de Cezar Nicuţă cu scopul de a fi intimidat. „Fapta de a urmări o persoană trebuie să aibă un caracter repetat şi să producă o temere. Din declaraţiile numitului Şlincu Dan Constantin nu rezultă întrunirea niciuneia din cele două condiţii menţionate, urmând a se dispune clasarea cauzei şi sub acest aspect”, se mai arată în Ordonanţa de clasare.
Niciunul nu va contesta decizia
Atât prefectul Dan Şlincu, cât şi Cezar Nicuţă au declarat ieri că nu intenţionează să conteste soluţia dată de procuror, în fostul director de la Urban Serv a menţionat că a cerut să i se transmită o copie de pe toate actele de la dosar şi va decide ulterior ce va face mai departe, acuzându-l pe prefect că una a spus în faţa presei şi alta în faţa procurorilor.
Totul a plecat de la un concurs organizat de CJ
Tensiunile dintre cei doi au pornit de la finalul anului trecut, când CJ a organizat un concurs pentru ocuparea unui post de inspector în Corpul de Control. La concurs a participat şi Cezar Nicuţă, care era în concediu medical de la Urban Serv. Prefectul Dan Şlincu a schimbat un membru al Comisiei de examinare, mai exact pe reprezentantul funcţionarilor publici, lucru care l-a nemulţumit de Cezar Nicuţă, care, în ultima perioadă, şi-a parcat maşina pe locurile rezervate Prefecturii, şicanându-l pe reprezentantul guvernului în teritoriu. „Care a fost calitatea dumnealui când a solicitat înlocuirea unuia dintre membrii comisiei de concurs cu câteva zile sau o săptămână înainte de concurs, pentru că persoana respectivă care era în comisie iniţial, din câte am aflat şi eu ulterior, era la serviciu, nu era în concediu medical, nu era în delegaţie, nu era în concediu de odihnă, nu era detaşată? Care este motivarea pentru care Instituţia Prefectului se implică în organizarea de concursuri ale altor instituţii?”, reacţiona în ianuarie Cezar Nicuţă, adăugând că a aflat de modificarea componenţei comisiei de evaluare „pe surse”. De remarcat, că soţia lui Cezar Nicuţă, Cristina Nicuţă, este şefa de cabinet a preşedintelui CJ, Costică Macaleţi, lucrând cu acesta şi în perioada în care a fost prefect.
Cristina Nicuţă nu va reveni în Cancelaria lui Macaleţi
Chiar dacă scandalul dintre cei doi s-a încheiat cu clasarea cauzei, preşedintele CJ, Costică Macaleţi, a declarat ieri că nu ia în calcul să o readucă pe Cristina Nicuţă în cancelaria sa, care, la scurt timp după scandal, a revenit pe postul pe care-l ocupa în cadrul biroului arhitectului judeţului. „Nu comentez această situaţie. Nici nu trebuia să fie acest dosar, din punctul meu de vedere, dar, mă rog. Doamna Cristiana Nicuţă nu va reveni pe postul din cancelarie”, a declarat Costică Macaleţi.
Cezar Nicuţă, în război cu Urban Serv
Cezar Nicuţă a fost director adjunct al Urban Serv şi a ţinut în şah întreaga activitate a unităţii, petrecând aproape o jumătate de an în concediu medical. Potrivit reprezentanţilor Urban Serv, acesta a lucrat doar 103 zile. 108 zile s-a aflat în concediu medical, două zile a fost în delegaţie şi a avut 35 de zile de concediu de odihnă. Începând cu 12 septembrie 2018 şi până pe 31 decembrie 2018, fostul director adjunct a avut concediu medical neîntrerupt. Mai mult, anul în curs l-a început tot cu o lună de repaus, respectiv cu un nou concediu medical.
Referindu-se la concediile medicale, Cezar Nicuţă a explicat, în ianuarie, că anul trecut a suferit două intervenţii chirurgicale. „Anul trecut am suferit o intervenţie la genunchi şi a apărut altceva, sunt chestiuni de sănătate, ce, nu trebuie să le rezolvăm? Am avut şi o intervenţie chirurgicală în partea ruşinoasă a corpului”, a spus Cezar Nicuţă.
În acest context, Consiliul de Administraţie al Urban Serv l-a înştiinţat pe Cezar Nicuţă că, urmare a disfuncţionalităţilor înregistrate în activităţile aflate în subordinea sa, a fost luată decizia modificării organigramei, respectiv desfiinţarea postului de director adjunct şi înfiinţarea postului de director de producţie. Având studii juridice, acesta nu îndeplineşte condiţia de a prelua funcţia pentru care se cer studii tehnice de lungă durată.
Începând cu luna mai a anului trecut, Cezar Nicuţă a deschis mai multe procese, contestând de la hotărâri de Consiliu Local, la hotărâri ale Adunării Generale a Acţionarilor, după ce a rămas fără funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie. La procese s-au adăugat şi câteva plângeri penale. La primul proces, deschis în mai 2018, nu a avut câştig de cauză, instanţa respingându-i cererea de anulare a unei hotărâri AGA, acelaşi rezultat fiind şi în cazul altor şase acţiuni. Alte patru procese s-au soldat cu scoaterea cauzei de pe rol, sau trimiterea cauzei la secţia de contencios administrativ. Cezar Nicuţă a renunţat la alte cinci procese.