Natura dezlănţuită de la începutul lunii a lăsat pagube uriaşe în judeţ, nouă comune şi un oraş fiind cel mai grav afectate. Ieri, în cadrul unei şedinţe a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), prefectul Dan Şlincu a prezentat raportul final al comisiilor de evaluare a pagubelor. Din acestea reiese că furtuna de acum o săptămână a făcut pagube de 15,13 milioane de lei (n.r. – peste trei milioane de euro), cea mai mare parte în domeniul agricol. Dar au fost afectate şi infrastructura rutieră (peste 660.000 de lei), locuinţe şi alte clădiri. Pagubele, la această din urmă categorie se ridică la aproximativ 150.000 de lei.
Ogoare puse la pământ
În domeniul agricol au fost afectate aproximativ 10.000 de hectare, valoarea totală a pagubelor fiind de peste 14 milioane de lei (n.r. – peste trei milioane de euro).
Cele mai afectate au fost ogoarele din comuna Dângeni. Aici, peste 2.600 de hectare au fost distruse în proporţie de până la 82%, valoarea pagubelor fiind de peste 4,1 milioane de lei. O situaţie cruntă s-a înregistrat şi la Ştefăneşti, unde peste 1.850 de hectare de teren agricol au fost devastate de urgiile naturii. Aici, comisiile de inventariere a pagubelor au estimat distrugerile la aproximativ 3,2 milioane de lei.
Şi la Dobârceni, vremea a lăsat în urmă imagini apocaliptice. Aici, culturile au fost afectate în proporţii cuprinse între 55%-90% pe o suprafaţă de 1.400 de hectare. Valoarea distrugerilor ar fi de aproximativ 2,7 milioane de lei.
Nici la Ungureni situaţia nu este mai roz, furtuna punând la pământ culturi de pe 1.550 de hectare, a căror valoare estimată este de 2,2 milioane de lei.
Pagube la culturile agricole s-au mai înregistrat şi la: Mihălăşeni – 810 hectare (930 de mii de lei), Vlăsineşti – 700 de hectare (815 mii de lei) şi Ripiceni (250 de hectare) – 320 de mii de lei.
Drumuri distruse de ape
Mai grav e că furtuna a distrus şi infrastructură rutieră, care şi aşa este destul de proastă. Potrivit comisiilor de inventariere constituite din ordin de prefect, au fost afectaţi 18 kilometri de drumuri comunale şi săteşti, valoarea pagubelor ridicându-se la peste 600.000 de lei. De asemenea, s-au înregistrat pagube şi la şase podeţe, în valoare de aproximativ 60.000 de lei. Cele mai grav afectate au fost drumurile din comunele Truşeşti şi Ibăneşti, aici pagubele ridicându-se la 270.000 de lei, respectiv 250.000 de lei. Drumuri şi podeţe au mai fost afectate şi în Ştefăneşti şi Dângeni.
Peste o sută de locuinţe afectate
În aceste două unităţi administrative s-au înregistrat însă pagube mai mari în gospodăriile oamenilor sau la obiectivele socio-economice din zonă. Astfel, în Dângeni au fost avariate 51 de locuinţe, două blocuri, două anexe gospodăreşti şi cinci obiective socio-economice. Valoarea totală a pagubelor a fost stabilită la peste 116.000 de lei.
În oraşul Ştefăneşti, furtuna a avariat 40 de locuinţe, două anexe gospodăreşti şi cinci obiective socio-economice, valoarea distrugerilor ridicându-se la peste 43.000 de lei.
Locuinţe au fost avariate şi la: Ungureni (patru locuinţe – valoarea pagubelor fiind de peste 20.000 de lei), Truşeşti (trei case avariate şi două obiective socio-economice – valoarea pagubelor fiind de aproape 19.000 lei), Dobârceni (patru case şi un bloc – pagube estimate la peste 14.000 de lei) şi Gorbăneşti (un obiectiv socio-economic – 3.500 de lei).
„Vom iniţia împreună cu reprezentanţii Consiliului Judeţean un proiect de hotărâre de guvern în vederea acoperirii, pe cât posibil, a pagubelor produse de furtună”, a declarat prefectul Dan Şlincu.
Mai grav este că aceste pagube se adaugă celor provocate de capriciile vremii pe parcursul lunilor mai şi iunie. Atunci, inventarierile făcute de comisiile numite de prefect au stabilit un nivel al distrugerilor de peste 2,5 milioane de euro, ceea ce ridică nivelul pagubelor făcute de furtuni în această vară la peste 5,5 milioane de euro.