Până la finalul acestei luni, Regulamentul Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” este în dezbatere publică pe website-ul Primăriei Botoşani, urmând ca luna viitoare să fie aprobat de către membrii Consiliului Local (CL).
Acest lucru este urmarea faptului că la începutul anului 2019, în jurul acordării Premiului „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia, oferit în baza regulamentului respectiv, au apărut diverse controverse. Mulţi reprezentanţi ai lumii literare s-au arătat nemulţumiţi de faptul că deşi juriul l-a desemnat câştigător pe poetul Constantin Abăluţă, din pricina faptului că acesta nu a reuşit să ajungă la Botoşani pentru a participa la ceremonia de decernare, premiul i-a fost retras şi redirecţionat în cele din urmă către poetul Liviu Ioan Stoiciu. Ba mai mult, odată cu prima desemnare a juriului, a fost livrată în contul lui Constantin Abăluţă şi suma de 35.000 de lei, valoarea premiului, bani pe care acesta a fost obligat în cele din urmă să-i returneze în regim de urgenţă, pentru a ajunge în posesia celui de-al doilea preferat al juriului. La momentul acela, organizatorii au invocat prevederile unui regulament pentru a-şi justifica decizia, regulament care a fost făcut public însă numai după solicitarea informaţiilor pe baza Legii 544/2001 şi din care lipseau prevederile invocate.
„Mă bucur că Primăria şi Consiliul Local Botoşani vor să pună ordine în chestiunea Premiului Eminescu. Aşa este normal, ca, în calitate de finanţator principal, Consiliul Local să asume prin vot un regulament de acordare a premiului, care să fie public, nu pitit în umbra unui sertar privat… Salut faptul că boala sau alt caz de forţă majoră nu mai reprezintă un impediment pentru a lua premiul, aşa cum s-a întâmplat, în chip ruşinos, anul acesta. Cum proiectul se află în dezbatere pentru a fi îmbunătăţit, invit scriitorii, managerii culturali sau oricine doreşte să vină cu observaţii şi propuneri. Eu însumi voi veni cu o serie de amendamente, pentru că lucrurile sunt perfectibile. Mă refer la mecanisme de urmărire a transparenţei jurizării, reducerea improvizaţiei la nivel de procedură, comunicarea publică şi în timp util a paşilor parcurşi, etc”, a declarat scriitorul originar din Botoşani, Dan Lungu.
Totodată, acesta a menţionat şi faptul că trebuie prevăzut în regulament un set de condiţii privind calitatea organizării, creşterea impactului evenimentului şi multiplicarea ecourilor mediatice la nivel naţional şi internaţional. „Consider, de pildă, inacceptabil că un ditamai premiul nu are o pagină web, un site pe care să poţi vedea laureaţii de până acum, ecourile de presă şi nu în ultimul rând Regulamentul premiului”, a mai spus acesta.
Daniela Vicol, preşedinta Comisiei de cultură din cadrul CL, cea care a redactat regulamentul a declarat că-l va invita pe Dan Lungu la o discuţie cu membrii comisiei ce va avea loc înainte sau după şedinţa ordinară de Consiliu Local de la sfârşitul lunii.