Un escroc din comuna Blândești (jud. Botoșani) a făcut un obicei din a prăda persoane vârstnice. În vârstă de 51 de ani, Toader Humă, din comuna Blândești, cutreieră țara, se interesează de persoanele vârstnice care ar putea avea bani, după care acționează. Ultima victimă a fost o persoană în vârstă de 79 de ani, din localitatea Dragomirești din județul Vaslui. Pe 28 iunie a.c., bărbatul, care pretindea că este un cunoscut al persoanei vătămate, a convins-o că doreşte să depoziteze o cantitate de cherestea în curtea locuinţei acesteia şi că o va recompensa la întoarcere. Cu ocazia şederii în gospodăria persoanei vătămate, profitând de vârsta înaintată a vasluianului, escrocul a sustras o cutie metalică în care se afla suma de 17.500 lei și a dispărut. Toader Humă a fost capturat însă de polițiștii din cadrul Secţiei 1 Poliţie Rurală Vaslui și reținut, iar în cursul zilei de marți el a fost arestat preventiv sub acuzația de furt.
Botoșăneanul este însă recidivist și a fost eliberat condiționat în august 2018. De altfel, când nu este la pușcărie, Toader Humă cutreieră țara în căutare de victime. În octombrie 2016, după un plan bine stabilit anterior, care viza înșelarea persoanelor în vârstă, credule, a mers într-un sat din județul Alba, unde a încercat și până la urmă a reușit să adune informații suficiente despre cel puțin o persoană în vârstă și despre familia acesteia, cu scopul de a cere împrumut bani, motivat de împrejurarea mincinoasă că are nevoie de ei pentru repararea unei pene de cauciuc a unei mașini încărcate cu lemne, fără ca în realitate să existe mașina cu lemne și, cu atât mai puțin, pana de cauciuc. De la vecini, inculpatul a reușit să afle date despre un octogenar care avea o fiică în București. A mers la el, a cerut un pahar cu apă, spunându-i pe nume, întrebându-l ce mai face, iar octogenarul l-a invitat în casă. Atunci botoșăneanul a trecut la atac, întrebându-l de fiica din București, după care acerut 200 de lei împrumut pentru a repara falsa pană de cauciuc. Bătrânul a scos dintr-un sertar suma respectivă și i-a oferuit-o, doar că botoșăneanul a văzut unde sunt banii, iar când să plece l-a a invocat că a uitat telefonul în casă, a intrat în locuință și i-a furat octogenarului un plic cu 2.500 de lei. A fost prins mai apoi și condamnat la închisoare cu executare.
Tot în toamna lui 2016 a ajuns la un alt bărbat în vârstă de 77 de ani, atribuindu-și în mod mincinos calitatea de agent de vânzări în domeniul materialelor de construcții și totodată pretinzând că îl cunoaștepe septuagenar, i-a câștigat încrederea și l-a indus în eroare, determinându-l să-i împrumute 200 lei, după care, observând de unde bărânul ținea economiile, a profitat de neatenția acestuia și i-a furat 9.800 lei.
Paradoxal este că deși a adunat condamnări după condamnări din cauza acestor escrocherii, el a beneficiat aproape de fiecare dată de eliberare condiționată. Astfel, botoșăneanul ar fi debutat în activitatea infracțională în 1988, iar după Evenimentele din 1989 el a mai beneficiat de șapte ori de liberare condiționată în 1994, 1995, 2004, 2009, 2012, 2016 și respectiv 2018. Cât este închis, el respectă regulamentele de după gratii și participă la unele activități, așa că cei din comisiile de liberări condiționate îi dau drumul înainte de a executa pedepsele dictate de instanțele de judecată. Deciziile de eliberare sunt confirmate de magistrați, iar aproape de fiecare dată se menționează că „timpul executat din pedeapsă a fost suficient pentru reeducarea sa”, deși botoșăneanul a recidivat la scurt timp.