Ministerul Sănătăţii a decis în lansarea a noi programe de sănătate și activități pentru depistarea precoce a cancerului prin determinarea markerilor tumorali, evaluarea statusului vitaminei D pentru grupele la risc, dar și includerea de noi activități în cadrul programului național de sănătate mintală.
În cadrul Programului naţional de depistare precoce a cancerului în regim de screening, a fost înființat Subprogramul de depistare precoce a cancerului prin determinarea markerilor tumorali la pacienții din grupele de risc, în regim de screening selectiv. De asemenea, actul normativ creează cadrul legal pentru organizarea unităților de specialitate în vederea implementării unor proiecte pilot.
Acestea vor avea ca obiective identificarea precoce a afecțiunilor oncologice la persoanele asimptomatice și monitorizarea periodică a persoanelor cu risc înalt de a dezvolta cancer.
De altfel, depistarea cancerului în faze incipiente de boală şi reducerea pe termen mediu-lung a mortalităţii specifice prin intervenţii de screening organizat este un obiectiv care face parte Strategia națională de sănătate 2014-2020. „Prin diagnosticarea de acest fel tratamentul este mai eficient și, de regulă și mai puțin costisitor”, explică Ministerul Sănătății.
Ministrul Sorina Pintea susține că acest program va contribui la ameliorarea profilului epidemiologic nefavorabil al bolii oncologice în România, îmbunătățirea stării de sănătate a bolnavilor și la creșterea calității vieții și a speranței de viață.
În cadrul Programului național de sănătate mintală și profilaxie în patologia psihiatrică au fost introduse două obiective. Este vorba despre creșterea nivelului de competențe ale specialiștilor care lucrează cu persoane cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate și al calității serviciilor medicale acordate acestora; creșterea nivelului de abilități și cunoștințe ale părinţilor şi familiilor persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.
De asemenea a fost aprobat “Programul național de evaluare a statusului vitaminei D la persoanele din grupele de risc, care va permite instituirea tratamentului profilactic sau curativ ce va duce la scăderea incidenței rahitismului și osteomaciei.