Societatea Urban Serv ar putea pierde o parte importantă din portofoliul de activităţi. Contractul de salubrizare pe municipiul Botoşani (incluzând activitatea de măturat străzi, colectat deşeuri din coşurile stradale, deszăpezire) expiră la finele acestei luni, însă nu se ştie dacă unitatea din subordinea Consiliului Local va mai putea presta aceste activităţi. Până acum, Urban Serv a asigurat salubrizarea oraşului în baza unui contract încheiat în anul 2007, prelungit în 2015 pentru încă patru ani. „Din punctul nostru de vedere și al juriștilor, se poate realiza o atribuire directă a acestui contract Urban Serv-ului. Dar, din informațiile pe care le avem, în Primărie se susține ideea de a se scoate acest contract la licitație, nu pot să-mi dau seama de ce, dacă există niște interese ascunse sau societăți care stau la colț și adulmecă acest contract de salubrizare”, a declarat Bogdan Buhăianu. Oficialul a arătat că reprezentanţii primăriei au pornit din start cu intenţia de a realiza un studiu care să aibă drept concluzie necesitatea organizării unei licitaţii. Altfel spus, se pare că nu s-a dorit găsirea unor soluţii pentru ca Urban Serv să primească acest contract prin încredinţare directă.
Salubrizarea municipiului Botoşani s-a făcut în limita unor costuri şi a unui buget pe care l-a avut municipiul. În condiţiile în care Urban Serv nu a primit sume foarte mari de la primărie, nu a avut posibilitatea de a se dota cu utilaje performante.
Pierderea acestui contract ar aduce foarte multe probleme societăţii de salubrizare. „Ar însemna în primul rând ca, cel puțin 150 de oameni să intre în șomaj, ar însemna pentru Primărie un control indirect mult mai slab asupra salubrizării și deszăpezirii orașului decât îl are acum pentru că noi aparținem Consiliului Local”, a mai spus Bogdan Buhăianu.
Conducerea Urban Serv nu poate aprecia dacă societatea va câştiga licitaţia pe care edilii botoşăneni intenţionează să o organizeze, totul depinzând foarte mult de cerinţele care vor fi trecute în caietul de sarcini. „Au fost discuţii în cadrul Primăriei Botoşani că se va realiza un caiet de sarcini cu condiţii foarte greu de îndeplinit pentru Urban Serv. Dealtfel, oameni ai departamentelor primăriei au ameninţat direct pe colegii lor din Urban că această societate va ieşi de pe piaţa salubrizării”, a mai afirmat Bogdan Buhăianu.
Directorul general al Urban Serv susţine că acest contract poate fi dat prin încredinţare directă, în condiţiile în care, o altă structură a municipalităţii, în speţă Direcţia Servicii Publice, Sport şi Agrement, a primit întreţinerea spaţiilor verzi şi gestiunea problemei câinilor comunitari, iar societatea Eltrans, la care tot CL este acţionar unic, a primit gestiunea parcărilor cu plată.
În condiţiile în care licitaţia va fi câştigată de o firmă privată, municipalitatea ar pierde o sursă de venit reprezentată de partea de profit pe care Urban Serv o virează la bugetul local la finele fiecărui an. Spre exemplu, în perioada 2007 – 2017, partea de profit ce a revenit municipalităţii a fost de aproximativ 700.000 de lei