Valul de căldură de ieri şi azi nu a trecut fără victime. Doi bărbaţi au fost luaţi din stradă după ce au intrat în stop cardio-respirator, alte şase persoane au ajuns la spital cu stări lipotimice în doar câteva ore.
Valul de căldură care s-a abătut asupra judeţului încă de luni, a afectat, în primul rând persoanele cadriace. Doi bărbaţi, de 60 de ani, au fost preluaţi de ambulanţele de terapie intensivă după ce au suferit infarcturi în plină stradă. Primul incident a avut loc luni după-amiază, când un bărbat a intrat într-un atelier de tâmplărie după ce i s-a făcut rău din cauza căldurii de afară. Acesta a căzut din picioare şi a încetat să respire, oamenii apelând panicaţi serviciul 112. La faţa locului a ajuns o ambulanţă cu medic, care a început imediat manevrele de resuscitare, ulterior bărbatul fiind transportat la spital. Din păcate însă, inima acestuia nu a mai putut fi pornită.
Un caz aproape similar a avut loc şi marţi dimineaţă, în plin centru al oraşului, unde un bărbat a căzut din picioare pe stradă. Oamenii din apropiere i-au sărit în ajutor, la faţa locului fiind solicitate şi cadrele medicale, două ambulanţe sosind pentru a-i acorda acestuia primul ajutor. Bărbatul a fost preluat de ambulanţă în stop cardio-respirator şi transportat la urgenţe, unde timp ed mai bine de 30 de minute, cadrele medicale i-au aplicat acestuia protocolul de resuscitare. Din fericire, bărbatul a fost scos din stop, inima şi plămânii acestuia recăpătându-şi funcţiile, după care a fost transportat pe secţia de reanimare pentru supraveghere.
În tot acest timp, mai mulţi botoşăneni au luat cu asalt urgenţele, acuzând stări de slăbiciune, ameţeală, greţuri, cauzate de căldura excesivă de afară. „Din cauza temperaturilor ridicate, în aceste zile am avut mai multe prezentări cu stări lipotimice, sincope, predominant la pacienţii care prezintă patologie cardio-vasculară, dar nu numai. Ca şi recomandări, în orele de vârf, cu temperaturi foarte ridicate, este de preferat să rămână în casă, iar dacă este necesar să iasă, să meargă pe la umbră, să intre în spaţiile care au aer condiţionat atunci când se simt obosiţi, să aibă un consum hidric adecvat şi să aibă o alimentaţie bogată în fructe şi legume”, a precizat medicul primar în medicină de urgenţă Ramona Elena Guraliuc, coordonator al UPU-SMURD Botoşani.