Absolvenţii de liceu au susţinut astăzi prima probă scrisă din cadrul Bacalaureatului.
Potrivit celor precizate de Ciprian Manolache, inspector şcolar şi purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean, pentru proba de astăzi s-au înscris 2676 de candidaţi, însă 83 dintre aceştia nu au mai ajuns în sălile de examen, prezenţa fiind de 96,9%.
Absolvenţii de liceu, profil real, dar şi cei care au urmat un liceu tehnologic sau vocaţional (cu excepţia liceului pedagogic), au avut de conceput un eseu referitor la un text poetic aparţinând autorilor George Bacovia sau Lucian Blaga. Absolvenţii profilului umanist şi cei ai liceelor pedagogice au avut de redactat un eseu referitor la un text poetic apaţinând lui Tudor Arghezi sau Ion Barbu. La subiectul al II-lea, candidaţii au avut de argumentat perspectiva narativă dintr-un text de Mihail Sadoveanu. Un alt subiect a avut drept cerinţă un text argumentativ despre importanţa pregătirii înaintea susţinerii unui discurs.
Primul subiect a cuprins cinci cerinţe formulate pe baza unui fragment din „Amintiri de la Junimea din Iaşi”, de George Panu.
Părerile despre subiecte au fost împărţite. La ieşirea din examen, câţiva tineri de la Colegiul Naţional „AT Laurian” au declarat că s-au pregătit pentru această primă probă scrisă şi se aşteaptă la note mari.
„Subiectele sunt concepute în conformitate cu programa pentru bacalaureat. Cei mai mulți elevi ar trebui să obțină note peste 6 ( cei de la noi, de la liceu, peste 8 !). Subiectele sunt de un nivel ușor peste mediu. S-ar putea ca iubitorii de proză să se fi întristat și să piardă puncte la subiectul 3, dar au fost subiecte frumoase, provocatoare, cu cerințe cu caracter general, abordate frecvent la ore”, a declarat Diana Damean, profesor la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”.
Cadrului didactic i s-a părut binevenită cerința vizând pregătirea unui discurs. „Discursurile de sfârșit de an școlar n-au fost temeinic pregătite, iar subiectul de bac a fost o temă constructivă de gândire. Probabil vor fi și note mici, acolo unde copiii nu au abilități de interpretare, ori au întâmpinat probleme în receptarea operelor lirice. Opera lui Blaga are substrat filozofic, dar puteau alege Bacovia, poezia simbolistă fiind mai pe placul adolescenților rebeli. La profilul uman pot apărea note mici, acolo aveau de ales între Barbu și Arghezi. Însă anul trecut, când a fost subiect asemănător, s-au descurcat. Unii chiar au preferat poezia ermetică barbiană celei argheziene”, a mai spus Diana Damean.
Mâine, va avea loc proba la Limba şi literatura maternă – E)b) – maghiară, germană, sârbă, croată, slovacă, turcă, ucraineană și italiană, urmată pe 3 iulie de proba obligatorie a profilului – E)c). Candidaţii vor susţine ultima probă scrisă din această sesiune, proba la alegere a profilului şi specializării – E)d), pe 4 iulie.