Cazul mistreţului mort de pestă porcină la Hăneşti se pare că a fost doar începutul unor mari probleme în această parte a judeţului. Joi seară, la o stână din comună, a murit un godac, iar rezultatele analizelor, care au ajuns de la Laboratorul din Suceava în această seară, au arătat că acesta a fost răpus de virusul pestei porcine africane.
Cum cazul a apărut la un porc crescut în libertate, la stână, se poate presupune că sursa de infecţie este mistreţul găsit mort la începutul săptămânii. Pe de altă parte, se poate afirmă că respectiva zonă este infectată şi că riscul apariţiei de noi cazuri este unul foarte ridicat.
Acesta este şi motivul pentru care astăzi, la ora 12:00, a fost convocat Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB), care va decide instituirea de filtre pe căile de acces din jurul Hăneştiului, dar şi măsurile pe care vor trebui să le ia autorităţile locale şi regulile pe care trebuie să le respecte sătenii din zonă.
Cele mai importante au în vedere dezinfectarea încălţămintei şi a utilajelor care intră în gospodării. De asemenea, li se va recomanda sătenilor să încerce să nu aducă în gospodării lucerna recoltată, pentru că aceasta ar putea fi infectată şi ar putea pune în pericol porcii domestici. „Vom vorbi de trei sferturi din judeţ, în momentul în care vom avea pestă porcină africană la porcul domestic. Aceasta este lupta noastră! Pe domeniul silvatic este greu să ţii sub control boala, din cauza mişcării necontrolate a porcilor, dar porcul domestic nu se mişcă necontrolat. Porcul domestic se mişcă în funcţie de om. Aici contează oamenii şi fac apel la ei. Dacă nu vor privi individual problema, pe fiecare gospodărie, şi o privi global, la nivelul judeţului, măcar al judeţului dacă nu al ţării, atunci vom avea porc de Crăciun. Dacă nu, dacă mai apar cazuri şi cazuri, vom fi nevoiţi să facem o analiză de risc şi să facem acea ucidere preventivă, ceea ce nu ne dorim niciodată!”, declara, în ultimul CLCB, Minodora Vasiliu, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
În acest moment, mai sunt active un focar de pestă porcină africană la domestic la Rediu (Rădăuţi-Prut) şi patru focare la mistreţ: Hudeşti, Ibăneşti, Cordăreni şi Hăneşti. De asemenea, comune de frontieră sunt în zone de protecţie sau supraveghere din cauza focarelor din Ucraina sau Moldova.
Focarul de pestă la domestic de la Pomârla a fost închis.