Municipiul Botoşani s-a transformat într-un lac imens după ploaia de duminica trecută. În zonele inundate frecvent atunci când plouă foarte mult este necesară înlocuirea reţelei de canalizare şi punerea unor conducte mai mari, susţine Albert Tanasă, director general al Nova Apaserv.
Cele mai mari probleme se înregistrează la intersecţia Octav Onicescu – Împărat Traian, în zona Praktiker, Modern Calor, la Faby Trans, Stadionul Municipal.
„Cu această problemă se confruntă nu numai municipiul Botoşani, ci şi alte oraşe din ţară şi chiar din străinătate. Când este o ploaie torenţială, cum a fost duminică noapte, când în jumătate de oră cred că a fost peste 70 de litri pe metru pătrat, poate să fie un sistem de canalizare nou şi tot nu ar face faţă. Pentru că este un volum foarte mare de apă, care efectiv generează o astfel de problemă. Apa trebuie să se ducă undeva şi refulează. Sunt câteva zone în oraş unde sunt probleme. Canalizările sunt vechi, pe alocuri sunt subdimensionate”, a declarat Albert Tanasă.
Potrivit oficialului, sunt necesare programe investiţionale pe reabilitări de reţele, însă Uniunea Europeană asigură fonduri pentru extinderi reţele de apă şi canalizare, în detrimentul reabilitărilor.
Până la implementarea unor programe europene, înlocuirea unor porţiuni de canalizare şi punerea unor conducte mai mari trebuie finanţată de Consiliul Judeţean. „Dacă este de înlocuit un segment de 100 – 200 metri liniari de reţea, de aceeaşi dimensiune, în cadrul mentenanţei pe care o asigurăm, executăm noi lucrarea respectivă, dar dacă vorbim de o schimbare a sistemului tehnic, adică să schimbăm o conductă, de o sută să punem una de 150, sau o modernizare cu nu ştiu ce piesă, asta este în sarcina proprietarilor, Consiliul Judeţean sau primăria trebuie să plătească. Noi nu suntem proprietari pe niciun metru de reţea”, a mai spus Albert Tanasă.
Oficialul a explicat că au fost cerute fonduri de la Consiliul Judeţean, posibil de alocat la o viitoare rectificare bugetară. „Sunt câteva zone din oraş unde ar trebui schimbat câte un kilometru de canalizare. Am făcut demersuri şi la ADI Aqua care a discutat cu primarii pentru ca măcar în bugetul pentru la anul pentru că sunt probleme foarte mari, reţelele sunt vechi. Se impune înlocuirea unor tronsoane în zonele unde sunt avarii în fiecare săptămână”, a mai afirmat Albert Tanasă.