Centru medico-social de peste 1,3 milioane de lei construit în comuna Dângeni. Investiția a fost realizată cu fonduri elvețiene plus o contribuție importantă de la bugetul de stat.
Proiectul a fost demarat în urmă cu aproximativ trei ani, însă abia la finele săptămânii trecute administrţia locală din Dângeni a inaugurat şi clădirea în care să se desfăşoare activitatea medicală.
Din momentul în care proiectul a fost demarat, în 2017, personalul angajat a început să ofere servicii cetățenilor comunei. De la implementarea proiectului, 74 de persoane au beneficiat de îngrijire la domiciliu. „Ne bucurăm că am reușit să avem și clădirea pentru că noi activitățile pentru bătrâni și copii le desfășurăm de doi ani. Se făceau la domiciliu și nu în centru. Astăzi putem să ne bucurăm de o investiție frumoasă la care vor avea acces atât cetățenii comunei Dângeni cât și cetățenii comunelor învecinate. Vorbim de Hănești, Ungureni, Dobârceni, Mihălășeni. Valoarea proiectului este de 600.000 de franci elvețieni. 300.000 au fost pentru aparatură și 300.000 pentru salarii”, a precizat primarul Cătălin Rotundu.
Acest centrul medico-social are cinci îngrijitori, un psiholog, doi asistenți și un medic de familie.
Şapte centre comunitare de servicii medico-sociale integrate au fost înfiinţate în judeţele Botoşani, Sălaj şi Tulcea în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român, Fondul Tematic de Sănătate: „Creşterea accesului la servicii medicale şi sociale: Servicii medicale şi sociale integrate la nivelul comunităţii”. Finanţarea a fost oferită de Guvernul Elveţian – 85% şi 15% din partea Guvernului României. Tot în cadrul proiectului a fost generat şi un ghid pentru dezvoltarea unui centru comunitar de servicii medico-sociale integrate. „Ghidul răspunde întrebărilor despre cum se pot îmbunătăţi funcţionarea serviciile de sănătate în zona rurală. Ghidul care se lansează astăzi arată cum putem face în mod concret următorul pas în direcţia pe care toţi ne-a dorim, să îmbunătăţim serviciile medicale şi sociale în România rurală”, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe, ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, Arthur Mattli.
La inaungurarea centrului medico-social, care a avut loc la finalul săptaămânii trecute, au fost prezenți și reprezentanții DSP şi DGASPC Botoșani care spun că astfel de centre sunt foarte utile și că ar trebui realizate cât mai multe în județ.