duminică, aprilie 6, 2025
AcasăLocal BTRidicarea maşinilor abandonate pe domeniul public rămâne o poveste frumoasă

Ridicarea maşinilor abandonate pe domeniul public rămâne o poveste frumoasă

La începutul lunii mai, Cosmin Andrei, viceprimar al municipiului, declara că au fost parcurse toate etapele administrative necesare pentru ridicarea a cinci maşini, care se află pe Calea Naţională 99, Aleea Călugăreni, Bulevardul Eminescu 2 (două maşini), Strada Războieni 9.

Procedura nu a fost însă dusă la bun sfârşit deoarece funcţionarii din primărie au ajuns la concluzia că mai sunt necesare două protocoale cu Poliţia Municipiului Botoşani şi Serviciul de Înmatriculări. Astfel, se dovedeşte încă o dată că orice măsură bună anunţată şi salutată de botoşăneni este aplicată cu foarte mare greutate. Şi asta din cauza procedurilor birocratice cu care, din păcate, se confruntă Primăria Botoşani, dar şi instituţiile statului, în general.

„Am avut o scurtă discuţie cu directorul Eltrans şi societatea este pregătită pentru demararea acestui serviciu, însă suntem împiedicaţi de semnarea acestor protocoale pe care le-am perfectat, dar trebuie analizate. În următoarele zile voi avea o şedinţă pentru că acesta este ultimul lucru care ne împiedică să demarăm acţiunea. Înţeleg că pentru a verifica seriile de şasiu ale aceste maşinilor abandonate trebuie să avem neapărat aceste protocoale, chiar dacă instituţional puteam solicita date atât de la Poliţie, cât şi de la Serviciul Înmatriculări”, a declarat Cosmin Andrei.

Potrivit edilului, rigurozitatea acţiunii impune semnarea celor două protocoale.  „Ne dorim să nu facem greşeli, pentru că la fiecare ridicare a unei maşini se poate ajunge la o acţiune în instanţă. Suntem foarte riguroşi, pentru a nu repeta greşelile făcute în trecut, când se ridicau maşini de pe domeniul public”, a mai spus Cosmin Andrei.

Cele două protocoale vizează strict activitatea de ridicare a rablelor abandonate pe domeniul public. Potrivit poliţiştilor locali, în municipiu sunt aproximativ 70 de maşini care nu mai sunt folosite de ani buni de către proprietari. Mulţi botoşăneni au solicitat edililor să ridice aceste rable deoarece strică aspectul general al oraşului, dar ocupă şi locuri de parcare.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
-0 ° C
2.7 °
-0 °
87 %
1.3kmh
73 %
D
1 °
lun
5 °
mar
7 °
mie
6 °
J
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru cei care uită cam repede prin ce-am trecut e necesară o excursie la gară.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...