Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului, a declarat astăzi, după şedinţa pe care a avut-o cu Victor Ivănescu, directorul Eltrans şi Victor Ciubotaru, şeful Biroului Rutier al Poliţiei Municipiului Botoşani, că operatorul şi-a luat angajamentul că va menţine infrastructura de transport cu tramvaiul în condiţii tehnice corespunzătoare. Asigurările vin după ce în ultima perioadă s-au înregistrat deraieri ale tramvaielor, din cauza stării căii de rulare. „Infrastructura o administrează societatea Eltrans. Conducerea societăţii a dat asigurări că va depune toate eforturile necesare ca să nu mai fie incidente”, a spus edilul.
Cât priveşte măsura scoaterii tramvaielor de pe trasee, viceprimarul a arătat că aceasta nu poate fi luată de pe o zi pe alta. „Săptămâna viitoare vom urgenta discuţiile cu departamentele de specialitate din primărie privind o decizie care se referă la înlocuirea tramvaielor pe perioada de implementare a proiectului de reparare a infrastructurii, cu autobuze, pe liniile 101 şi 102. Pentru această decizie avem de modificat o serie de regulamente care privesc circulaţia în municipiul Botoşani, transportul public. Aceste regulamente vor intra în dezbatere publică şi vom căuta soluţia legală. Nu putem să oprim astăzi tramvaiele şi să venim cu o alternativă. Tramvaiele vor fi înlocuite cu autobuzele, când se va putea. După ce punem în acord regulamentele şi operatorul are pregătită această soluţie care înseamnă leasing operaţional, leasing financiar şi poate aduce aceste autobuze, putem devansa oprirea tramvaielor, dar trebuie să avem puse la punct toate aceste detalii, care nu sunt simple”, a spus Cosmin Andrei.
Potrivit edilului, chiar dacă mulţi botoşăneni spun „opriţi de mâine tramvaiele”, înlocuirea cu autobuze trebuie făcută în acord cu legislaţia în vigoare. „Avem şi alt operator privat care are o serie de trasee pe care le-a licitat în interiorul unui contract, sunt staţii de transport în comun, care trebuie reconfigurate deoarece pentru autobuze avem nevoie de o altă modalitate de îmbarcare – debarcare a călătorilor. Aceste autobuze nu circulă de cele mai multe ori exact pe infrastructura tramvaielor, mai sunt situaţii în care trebuie să ia călătorii de pe trotuar, nu din refugiile pe care le avem acum. Toate aceste lucruri sunt destul de complicate. Nu este vorba despre rea voinţă, sau despre lipsă de determinare. Toată lumea vrea autobuze în locul tramvaielor, aici încercăm să urgentăm, dar există impedimente de ordin juridic”, a concluzionat Cosmin Andrei.
Cu alte cuvinte, la această dată nu se poate spune dacă tramvaiele vor fi înlocuite cu autobuze înainte de data la care municipalitatea va demara proiectul vizând reabilitarea infrastructurii de transport cu tramvaiul, în baza unei finanţări europene.