duminică, aprilie 6, 2025
AcasăLocal BTMihai Eminescu, omagiat la el acasă (foto, video)

Mihai Eminescu, omagiat la el acasă (foto, video)

La Memorialul Ipoteşti a fost astăzi omagiat poetul naţional şi universal Mihai Eminescu. Oficialii botoşăneni nu s-au obosit să participe la manifestări, deşi au fost aşteptaţi minute bune după ora anunţată pentru debutul manifestărilor. Singurul oficial care a dat curs invitaţiei oganizatorilor a fost Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură.

Manifestarea a debutat cu o slujbă de pomenire a celui care a plecat în veşnicie în urmă cu 130 de ani. În finalul slujbei, preotul paroh a amintit că familia poetului a făcut din satul Ipoteşti un loc universal. Potrivit acestuia, soţii Eminovici şi-au crescut şi educat copiii într-un mod extraordinar, au fost „oameni cu dorinţa de a zidi, cu credinţă în Dumnezeu”. „Misiunea noastră, a celor prezenţi aici şi până la sfârşitul lumii este să ne ridicăm la aşteptările lor, să facem şi noi acelaşi lucru, să credem în Dumnezeu, să promovăm bunul simţ, moralitatea, credinţa şi nu în ultimul rând să promovăm mai mult, cu mai multă ardoare opera inestimabilă, sfântă şi extraordinară a poetului Mihai Eminescu, care este un poet universal”, a mai spus preotul.

După slujbă, au fost depuse flori la statuia poetului, din partea Consiliului Judeţean, Memorialului Ipoteşti şi Direcţiei de Cultură. La statuie a fost pusă, probabil de către un vizitator al Memorialului, o iconiţă cu Maica Domnului şi Iisus Hristos.

Ognean Stamboliev, laureatul Premiului pentru traducere şi promovare a operei eminesciene

Amfiteatrul „Laurenţiu Ulici” a găzduit apoi festivitatea de decernare a Premiului pentru traducere şi promovare a operei eminesciene. La festivitatea moderată de Ala Sainenko, directorul Memorialului Ipoteşti, au participat elevi şi cadre didactice din Vorona, cadre didactice din Republica Moldova, poeţi botoşăneni, profesori şi scriitori din alte judeţe ale ţării.

Mircea A. Diaconu, preşedintele juriului, a anunţat că laureatul este Ognean Stamboliev.  Membru al Uniunii traducătorilor din Bulgaria și președinte al Asociației traducătorilor din rusă, Ognean Stamboliev a tradus și publicat versuri, proză, eseuri şi piese ale unor cunoscuți autori români, printre care: Arghezi, Caragiale, Eminescu, Slavici, Blaga, Eliade, Cioran, Matei Vișniec, Mircea Dinescu sau Grigore Vieru. “Traducătorii sunt esenţiali. Dacă nu suntem cunoscuţi în alte culturi, dacă nu suntem traduşi în alte limbi, prin izolare ne sinucidem. Prin urmare, ceea ce fac aceşti oameni, care învaţă din pasiune şi nu ştiu din ce chemări abisale limbi străine şi după aceea traduc scriitori, ceea ce fac aceşti oameni este cu totul şi cu totul excepţional şi cred că nu le mulţumim îndeajuns”, a afirmat Mircea A. Diaconu.

Discursul de Laudatio a fost rostit de profesorul universitar Vasile Spiridon, membru al juriului. Vasile Spiridon a arătat, printre altele, că traducătorii trebuie promovaţi, deoarece “dacă nu ar fi traducerile, literaturile lumii ar fi nişte literaturi moarte”.

Activitatea de traducător i-a adus lui Ognean Stamboliev importante premii în România, Bulgaria şi Republica Moldova. Din păcate, starea de sănătate l-a împiedicat pe laureat să vină la Ipoteşti. El a transmis însă că se simte onorat de acest premiu, adăugând că speră într-o mai strânsă colaborare viitoare, mai ales că românii şi bulgarii sunt legaţi de istorie şi de un destin comun.

A urmat apoi în program manifestarea „Poeţi în dialog”,  Magda Cârneci – Simona Popescu, moderator fiind Lucia Ţurcanu.

Cei prezenţi au vizitat apoi expoziţiile din incinta Memorialului Ipoteşti. Zilele Eminescu organizate de Memorialul Ipoteşti s-au încheiat cu un concert susţinut de orchestra Filarmonicii Botoşani.

bdr
bdr
bty
dav
bdr
bty
Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
2.7 °
0.5 °
84 %
1.8kmh
100 %
D
5 °
lun
4 °
mar
8 °
mie
6 °
J
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru cei care uită cam repede prin ce-am trecut e necesară o excursie la gară.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...