Cătălina Hodan, fostul inspector pentru învăţământul special din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani. Încadrată ca logoped terapeut la Şcoala Profesională Specială „Sfântul Stelian”, Cătălina Hodan este acuzată că timp de aproape trei ani ar fi falsificat mai multe documente pentru a beneficia de îndemnizaţii pentru nişte ore de logopedie pe care nu le-a susţinut în realitate. Principalele acuzaţii aduse de anchetatori fostului inspector şcolar vizează două fapte de natură penală şi anume înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Situaţia revoltătoare a ieşit la iveală în toamna anului trecut când Liliana Chisăliță, mama unei copile cu deficienţe, a mers la şcoală pentru a viza carnetul de elev al fiicei sale. Atunci a descoperit că timp de aproape trei ani Cătălina Hodan s-a folosit de fiica ei pentru a încasa banii pentru şedinţele de logopedie la domiciliu, câte 18 ore de terapie în fiecare lună, deşi din 2015 fetiţa nu mai beneficiase de aşa ceva. În urma verificării documentelor, părinţii au constatat cu stupoare că, în timp ce lor li se spunea că nu sunt bani pentru astfel de activităţi, Cătălina Hodan a încasat contravaloarea orelor. Bulversată, mama fetei a făcut o sesizare la conducerea şcolii, după care a formulat şi o plângere penală, acuzând faptul că fiica ei, cu probleme grave de sănătate, a fost privată de aceste ore, iar cineva a încasat un salariu necuvenit, profitând de pe urma handicapului fetiţei. Ba mai mult, femeia a depus o sumedenie de documente prin care a arătat că în timp ce Cătălina Hodan încasa bani pentru orele fictive la domiciliu, fetiţa ei era internată în spital.
În urma anchetei, comisia de disciplină de la nivelul Şcolii Speciale „Sfântul Stelian” i-a dat dreptate mamei fetiţei, iar Consiliul de Administraţie al şcolii a sancţionat-o pe Cătălina Hodan cu avertisment şi a dispus ca aceasta să returneze banii încasaţi necuvenit pe cei trei ani, la mijloc fiind vorba de circa 6.000 de lei. Sancţiunea a fost menţinută şi de Colegiul de disciplină din cadrul Inspectoratului Şcolar, iar în urma scandalului Cătălina Hodan a renunţat la funcţie. Cu toate acestea, ea s-a declarat mereu nevinovată şi a continuat să susţină că orele ar fi avut loc în realitate, iar acuzaţiile sunt nefondate. În plus, ea a contestat în instanţă decizia de sancţionare şi a revenit la catedră.
În schimb, în urma plângerii penale, documentele care atestau efectuarea orelor de logopedie la domiciliu au fost expertizate de către criminaliştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean, concluzionându-se că semnăturile de pe fişele de pontaj, din dreptul rubricii pentru părinte, au fost realizate de o altă persoană şi nu aparţin titularului. Cercetările au fost finalizate luna aceasta, când procurorii au dispus trimiterea în judecată. În cadrul procesului penal, inclusiv reprezentanţii Şcolii Speciale „Sfântul Stelian” s-au constituit parte civilă, împreună cu părinţii fetiţei.
Dosarul instrumentat de poliţişti şi procurori a fost înaintat ieri Judecătoriei Botoşani, care urmează să verifice în Camera preliminară legalitatea administrării probatoriului şi a întocmirii rechizitoriului. Ulterior, magistraţii vor stabili data la care va începe procesul. Până la pronunţarea unei sentinţe definitive, fostul inspector şcolar va beneficia de prezumţia de nevinovăţie, însă Cătălina Hodan va trebui să dea o serie de explicaţii în faţa judecătorilor.