Consilierii municipali vor avea vineri şedinţă extraordinară pentru a rezolva blocajul în privinţa colectării deşeurilor din municipiul Botoşani. Urban Serv a solicitat un tarif cu 5 lei mai mare pe tonă, în condiţiile în care se doreşte menţinerea sistemului actual de colectare a deşeurilor din poartă, în cartierele cu case şi de la agenţii economici. Noul tarif nu va influenţa taxa plătită de cetăţeni, care este de 12 lei de persoană pe lună.
Şedinţa va avea loc pe 14 iunie, ultima zi anunțată de conducerea Urban Serv în care se va mai colecta gunoiul de la case din poartă în poartă și de la agenții economici. Singurul punct de pe ordinea de zi vizează un act adițional la contractul în vigoare prin care să se permită colectarea de la fiecare casă și agent economic și nu de la punctele fixe de colectare a deșeurilor.
Urban Serv a trimis adrese Primăriei că va ridica gunoiul ca şi până acum însă nu cu preţul de 145 de lei pe tonă ca şi până acum. Noul preţ aprobat de ADI „Ecoproces”, a fost de 149,5 lei pe tonă, cu program de colectare de şapte zile din şapte, cu trasee mai lungi pentru operatorul de salubrizare, dat fiind faptul că a crescut numărul proprietarilor de case care au depus declaraţie de impunere la Direcţia Impozite şi Taxe, pentru plata taxei de salubrizare.
Vinerea trecută, conducerea Urban Serv a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a anunţat că la jumătatea acestei luni, municipiul Botoşani ar putea fi invadat de deşeuri. Asta în condiţiile în care reprezentanţii primăriei şi ai Urban Serv nu vor cădea de acord în privinţa unui nou tarif. Totul a plecat de la solicitarea edililor de a fi menţinut în zona de case şi la agenţii economici sistemul de colectare a deşeurilor „din poartă în poartă”. Pe 30 aprilie a expirat perioada până la care trebuia fundamentat un nou tarif, însă şefii Urban Serv şi cei ai primăriei nu reuşesc să ajungă la un consens.
„Din păcate nu putem să înţelegem reticenţa şi rigiditatea departamentelor Primăriei Botoşani pentru fundamentarea acestui tarif, mai ales că în noul act adiţional se prevede şi o colectare care să se desfăşoare şi în ziua de duminică. Pur şi simplu există un blocaj în relaţia cu departamentele Primăriei Botoşani pentru o desfăşurare în folosul cetăţeanului a acestei activităţi,” a declarat Bogdan Buhăianu, directorul general al Urban Serv.
Practic, începând cu 1 mai 2019, muncitorii şi utilajele Urban Serv ar fi trebuit să preia deşeurile doar din punct fix, fără a mai trece din poartă în poartă, sau pe la agenţii economici. Pentru ca oraşul să nu fie invadat de gunoaie, s-a acceptat să se lucreze după acelaşi sistem şi în luna mai, cu speranţa că aleşii locali vor aproba la finele lunii mai actul adiţional la contract, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
În municipiul Botoşani se colectează lunar 2800 – 3000 de tone de deşeuri. Noul tarif fundamentat ar însemna o cheltuială suplimentară anuală pentru municipalitate de 150.000 de lei.