La aproape un an după ce a devenit operativă Legea uceniciei, care timp de aproape 14 ani a fost modificată continuă şi nu şi-a făcut efectele, inspecţiile teritoriale de muncă (ITM) din ţară au început deja acţiunile în baza noului cadru legislativ.
Mai întâi, ITM-ul a demarat o campanie de informare şi conştientizare cu privire la măsurile de formare profesională realizată la locul de muncă în baza unui contract de ucenicie, a modalităţii de efectuare a stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior, de completare şi transmitere corectă a datelor în registrul general de evidenţă al salariaţilor şi de aplicare a legislaţiei aferente.
Persoanele vizate au vârste cuprinse între 16 şi 26 ani şi doresc să obţină o calificare, care să permită ocuparea unui loc de muncă şi continuarea învăţării în învăţământul profesional şi etnic.
În acest context, „ITM Botoşani a organizat întâlniri cu angajatorii. Au fost informate: întreprinderi individuale, persoane fizice, primării din județ, reprezentanți ai organizațiilor patronale și sindicale, precum şi unități școlare”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.
„Ne-am adresat în principal elevilor din învățământul profesional, tehnic şi absolvenți în căutarea unui loc de muncă. Astfel, au fost informate 67 unităţi şi 349 de persoane în cadrul a şase acţiuni. Am contactat reprezentanții Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Botoșani, pentru a veni în sprijinul celor interesați”, a declarat Dan Moldovanu, inspector şef al ITM. Acesta susţine că este necesară conştientizarea promovării dialogului social, integrarea durabilă pe piaţa muncii a persoanelor fără slujbe şi asigurarea tranziţiei absolvenţilor de învăţământ superior de la sistemul de educaţie pe piaţa muncii.