Reprezentanţii sindicatelor din educaţie au rezerve în privinţa creşterii numărului claselor de şcoală profesională. Ministerul Educaţiei Naţionale a transmis săptămâna trecută planul de şcolarizare pentru anul şcolar viitor. Transmis cu întârziere, acesta prevede un număr mai mare de clase pentru învăţământul profesional, faţă de cel aprobat iniţial. Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ, a declarat că în judeţul Botoşani nu există agenţi economici care să asigure spaţiile necesare instruirii practice a elevilor.
“Învăţământul profesional este o soluţie bună, dar trebuie să ne gândim dacă putem să organizăm mai multe clase. Conform calendarului, un ordin pentru fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru anul viitor şi pentru şcolile profesionale trebuia emis până în decembrie şi tot până atunci trebuiau încheiate parteneriate cu agenţii economici care să asigure derularea instruirii practice în acele unităţi economice. Am ajuns în situaţia în care azi propunem 48 de clase de învăţământ profesional în condiţiile în care există acorduri cu agenţii economici pentru 34 de clase. Subdezvoltarea economică a judeţului nostru ne face să nu putem asigura formare pentru şcoală profesională pentru că nu avem agenţi economici puternici pentru a putea prelua în parteneriat cu şcolile elevi în şcoli profesionale”, a declarat Liviu Axinte.
În acelaşi timp liderul sindical susţine că agenţii economici ar fi interesaţi de aceste parteneriate, în condiţiile în care ar obţine un avantaj din partea statului. “Dacă legislaţia le-ar oferi ceva, ar fi interesaţi. Dacă nu i se oferă nimic acelui agent, de ce să-mi ia elevii la practică? Legislaţia nu-l obligă cu nimic pe acel elev care termină şcoala profesională să lucreze la firma la care a făcut practică. Ca agent economic se implică, îl şcolarizează, însă elevul nu are nicio obligaţie faţă de el, să lucreze, să spunem un an – doi, pentru că este libertatea forţei de muncă”, a concluzionat Liviu Axinte.